Избили на сляпо животните в Странджа

Не е установен дори щамът на болестта

Положителните проби може да са заради ваксина, каза бившият министър на земеделието Мирослав Найденов

Работи се на сляпо, като животните се избиват без да се знае какъв е щамът на болестта, открита в пробите от Странджа. Това каза за “Труд” бившият министър на земеделието Мирослав Найденов, който е завършил ветеринарна медицина и е работил като ветеринарен лекар по повод мерките, които се взимат за ограничаване на чумата по дребните преживни животни.

Четири вида са познатите болестотворни щамове на тази болест. Но докато от лабораторията във Франция не потвърдят кой е щамът, открит в България, ще има съмнения за диагнозата, заяви Мирослав Найденов. Възможно е пробите да са положителни, защото животните са ваксинирани. Например може да са купени от Турция, където ваксините са разрешени. Може и стопани нелегално да са ваксинирали овцете и козите си. Ваксините за чума и за шап са забранени в ЕС. Но Мирослав Найденов разказа как когато той е бил министър е имало случаи фермери нелегално да ваксинират животните си срещу шап и при проверки пробите са давали положителен резултат. Всички тези съмнения трябва да бъдат отхвърлени, но с лабораторни анализи това няма как да стане, заяви Мирослав Найденов.

Има доклад на Центъра за управление на риска по хранителната верига, който е подписан от най-добрия специалист по остри заразни болести проф. Георги Георгиев, каза още Найденов. В документа се посочва, че при аутопсия на убити животни учените от Центъра не са открили патолого-анатомична находка, която да доказва, че това е болестотворен щам на чумата. Ако животните са били болни, при аутопсията е трябвало да се установи кръвоизлив на червата и други изменения, които да го докажат.

Стадото с кози на баба Дора е в огнището на болестта от месец и все още няма нито едно заболяло животно, каза още бившият министър. Същевременно инкубационният период на болестта е от 3 до 7 дни, а заболяването води до смърт при козите най-много 7 дни сред появяване на първите признаци.

В момента се взимат мерки като за най-лошия вариант на болестта. В 3-километровата зона около огнищата животните се избиват, а на 10 км. е забранено придвижването им. Ако наистина това е болестта чума по дребните преживни животни, рискът е много голям, смята Мирослав Найденов. Около района със заразата трябва да се направи обръч, така че и пиле да не може да прехвръкне, каза той.

Ако вирусът стигне до вътрешността на страната, нещата ще излязат извън контрол, допълни той. Ще загубим голяма част от популацията на овце и кози, които и без това са намалели близо 10 пъти. През 1989 г. те са били 10 млн., а сега са само 1,5 млн. Според Найденов основните проблеми в случая са два - комуникацията със хората от засегнатите райони и организацията на предприетите мерки. Еврокомисарят по здравеопазването Витянис Андрюкайтис обаче поздрави българските власти за действията по предотвратяване на чумата по животните. От наша гледна точка са предприети ефективни и необходими мерки, заяви той.

През 2011 г.

Снайперисти стреляли по подивял добитък

През 2011 г., когато същият район на страната беше засегнат от шап по животните, в предотвратяване разпространението на заразата се включи и жандармерията, разказа Мирослав Найденов, който тогава ръководеше операцията. Около района е била поставена бодлива тел от жандармерията, а снайперисти са били извикани за да убиват избягали животни - подивели телета. В района не е допускан външен човек. Дори колата на министъра е оставала извън оградения периметър. На входа Мирослав Найденов е обличал предпазен костюм и се е придвижвал в заразения район с друг автомобил, който не е излизал от огражденията. На излизане всички са били дезинфекцирани. Така заразата била овладяна, а хората са получили обезщетения дори още преди животните им да бъдат убити и така не е имало нито един недоволен.

 

Проф. д-р Иван Станков:

Беше прибързано унищожаването на някои от стадата

В Турция сега има над 700 огнища

Венета Асенова

ТРУД, Стара Загора

Чумата, която се разпространи сред дребния рогат добитък в България, е заболяване, което не е типично за ЕС. Среща се в Африка, в Индийския полуостров и в Близкия Изток. През последните 3-4 години се среща и в Турция, където сега има над 700 огнища, включително и близо до нашата граница, а село Воден е точно там. Това съобщи за “Труд” проф. д-р Иван Станков, изпълнителен директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, който е бивш ректор на Тракийски университет – Стара Загора и министър на земеделието в служебното правителство на Марин Райков.

“Чумата няма лечение и при доказан случай животните, които са болни и тези, които са били в контакт с тях, трябва да бъдат унищожени. Аз съм най-големият противник на това, но друго решение няма. След проникване на вируса лигавиците се възпаляват веднага, поразяват се всички меки тъкани”, обясни проф. Станков.

Досега трябваше да се приложат по-строги мерки и да не се допускат в огнищата с вероятната зараза хора извън оторизираните служби, категоричен е специалистът.

“Беше прибързано унищожаването на някои от стадата, без да има достатъчно доказателства, че са болни и преди да бъдат получени резултатите. Първо трябваше да се направи консулт от специалисти”, посочи проф. Станков.

 

Сигнал

Умряла овца стресна Шуменско

Цветелина Георгиева

ТРУД, Шумен

Сигнал за умряла овца от стадо в шуменското село Крайгорци, община Върбица, вдигна на крак ветеринари, те са взели множество превантивни мерки до излизане на резултатите в четвъртък. “Издадох веднага заповед. Взети са проби. Свикахме кризисен щаб. Беше спряно движението на животните. Също така бе издадено разпореждане да се отглеждат само оборно”, каза д-р Катя Райкинска, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. В четвъртък вече било изяснено, че пробите са отрицателни, на територията на Шуменска област няма регистрирани случаи на чума по дребните преживни животни.

Притесненията идвали и от факта, че хора от Шуменско са пребивавали в районите с огнище на заболяването. Въпреки отрицателните проби, остава забраната за движение на животни в района, който е граничен с област Бургас. Край село Крайгорци превантивно е била създадена и дезинфекционна площадка.

В Шумен по време на Областна епизоотична комисия бяха набелязани още мерки за недопускане на африканска чума по свинете. Не бива да се допуска излизане на свине по улици, сметища и храненето им с кухненски отпадъци. Да се засили ветеринарномедицинския контрол в свиневъдните обекти. Започват проверки от ловно-рибарските дружества и държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви свине в горите.

 

Министри искат изслушване в парламента

Стадото на баба Дора трябва да бъде евтанизирано, каза Румен Порожанов

Планираната евтаназия на овце и кози заради чумата по дребни преживни животни бе отложена след заседание на Междуведомствения координационен щаб. Първата причина е, че все още не са пристигнали документите, които доказват дали има разнасяне на заразата в региони, съседни на установените огнища на заразата. Втората причина е намаленото доверие в някои политически сили, обясни министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

В две от стадата има положителна проба - едното в Шарково и друго - в Болярово, каза министърът на земеделието Румен Порожанов. Животните на баба Дора не са били на оборен режим, били са контактни със заразени стада и е необходимо също да бъдат евтаназирани, допълни той. Баба Дора заяви, че дори да й покажат документи, че има зараза, няма да повярва. “За 28 дни няма умряло животно и са много игриви”, каза жената.

Министър Радев посочи, че заедно с министърът на земеделието искат да бъдат изслушани днес в Народното събрание. Целта е оперативният щаб да получи подкрепа от депутатите. Решено е и да се сформира местен координационен щаб в Болярово, където бе открито вторично възникнало огнище на чумата.

 

Още мерки

Ловците изследват дивите прасета

Раздават 40 000 комплекта за вземане на проби за изследване наличието на трихинелоза и Африканска чума (АЧС) по дивата свиня на стопанисващите дивеча в страната, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Комплектите ще бъдат дадени до края на седмицата на всички ловностопански райони на страната, за да изследват отстреляните диви свине.

Пробите се изпращат по най-бързия начин до лаборатория, определена от БАБХ. Изследванията за трихинелоза и АЧС са задължителни и отговорността е на ловците, уточняват от агенцията и призовават авджиите стриктно да спазват наложените мерки.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България