Избираме президента на България

Днес избираме президент, който ще е петият държавен глава на България. Изборният ден започва в 7 ч. и приключва в 20 ч.

Кандидатите за „Дондуков” 2 са 21. Настоящият президент Росен Плевнелиев не участва в надпреварата.

В бюлетината няма да има номер 1 и номер 9 заради заличаването на регистрациите на Светльо Витков и Владимир Кузов. Предвиден е и наказателен вот - има квадратче „Не подкрепям никого”. Гласуването с него ще се брои за валиден глас на вота за президент.

За първи път гласуваме задължително. Санкцията за тези, които не отидат да пуснат гласа си, няма да бъде наложена веднага. Избирателят трябва да пропусне още едни президентски избори, за да бъде заличен от списъците.

Едновременно с изборите ще се проведе и референдум с три въпроса:

  • Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"
  • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"
  • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

Бюлетина за участие в референдума получават избирателите, които искат да участват в допитването. Тя се дава заедно с хартиен непрозрачен плик.

При гласуването на националния референдум гласоподавателите могат да отговорят на един, на два или и на трите въпроса. В случай, че са отговорили само на един – бюлетината и гласът отново са валидни.

Всеки гласоподавател влиза в тъмната стаичка с една или с двете бюлетини и гласува със син химикал, като отбелязва избора си с X или V в квадратчето.

 

 

Институциите се готвят за кибератаки по време на изборите.

В столичния район "Младост" ще има и частични избори за районен кмет. Там ще има три бюлетини.

Броят избирателите по избирателните списъци на вота за президент и вицепрезидент са 6 834 278 души.

Броят на секциите в чужбина е 325 в 71 държави. Над 35 ще са единствено във Великобритания – 53, в Турция и САЩ са по 35, в другите държави са под тази бройка.

При положение, че нито един кандидат не събере над 50% подкрепа, ще изберем петия президент на балотаж следващата неделя - 13 ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България