Избират „Детска мелодия на годината“ на 23 март в НДК

14 нови авторски песни се състезават в националния фестивал

Всички песни имат заснети видеоклипове

Финалът на националния фестивал “Детска мелодия на годината” ще се проведе на 23 март в зала 1 на НДК. Събитието е под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, а вестник “Труд” е медиен партньор.

Общо 120 деца между 5 и 14 години бяха избрани чрез национално прослушване в 12 областни града да изпълнят предварително селектирани от професионално жури 14 нови песни.

Те разучиха мелодиите с помощта на вокалните им педагози и ги записаха в професионални студия в Пловдив, Търговище, Шумен, Плевен, Кюстендил и София. На всички песни са заснети видеоклипове, които може да видите в канала на “Детска мелодия на годината” в ютуб, както и да гласувате с есемес за своя фаворит.

Финалните 14 песни ще бъдат издадени на диск, който ще съдържа и техните инструментали и ще може да се учат от децата в различни школи, детски градини и училища.

21-2-2“Избраните песни са наистина на много високо ниво, ние бяхме приятно изненадани от всички талантливи деца. На кастингите се явиха 340 участници, всички останаха доволни, както и родителите, защото отношението беше много по-приятелско и позитивно от други подобни конкурси”, разказа пред “Труд” Надя Ботева, арт директор на фестивала и председател на “Сдружение за българска музика и изкуство”.

“Основната ни цел е да заредим средата с нови и качествени детски песни, да извадим подрастващите за малко от телефоните им и изпълнителите да станат новите кумири на своите съученици, а не такива да са чалга или хип-хоп звезди, които им се натрапват с пошли текстове и поведение”, разказа още Ботева.

Тя подчерта, че ще се търсят начини тези стойностни песни да влязат в учебниците и да се учат от различните възрастови групи. Идеята е конкурсът за детска мелодия да стане ежегоден и още след галаконцерта на 23 март ще започне набирането на нови песни за следващия конкурс.

Коментари

Задължително поле