Избират между двама кандидати председател на Върховния административен съд

Висшият съдебен съвет ще избира между двама кандидати за следващ председател на Върховния административен съд на 11 септември. Претендентите са Соня Янкулова - номинирана от 3-ма членове на съвета и Георги Чолаков - издигнат от пленума на Върховния административен съд.

Соня Янкулова е завършила право в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски". Общият й юридически стаж е 28 години, от които 11 във Върховния административен съд. Тя е била съдия в районен, окръжен и върховен съд. Оглавявала е първото в страната самостоятелно обособено административно отделение, което е било в Софийския градски съд, била е и заместник-председател на съда. От 1998 г. е във Върховния административен съд. През 2001 г. става заместник-министър на отбраната, била и заместник-министър на вътрешните работи.

Георги Чолаков за кратко е бил съдия в районните съдилища на Сливен и Котел, след което адвокат и нотариус в Балчик. През 2012 г. се класира на единствената бройка за съдия във ВАС от външен конкурс. Почти веднага след встъпването му в длъжност е назначен от Колев за председател на Второ отделение на ВАС, където заменя Галина Солакова.

Днес изтече последният срок за номинации. Междувременно един от неуспялите кандидати за ВСС - Методи Лалов подаде жалба срещу избора за членове от съдийската квота. Той иска да се провери надеждността на електронното гласуване.

 

Коментари

Задължително поле