Избират партньорка за шуменския павиан Шмоко

Снимка: Цветелина Георгиева

Още тази година е възможно най-емблематичният обитател на зоокъта в Шумен - павианът Шмоко да се сдобие с женска партньорка. От Министерство на околната среда са поставили изрично условие другарката му да живее поне за шест месеца в клетка до Шмоко, за да се опознаят двамата от къса дистанция. Едва тогава ще могат да съжителстват в общ "апартамент".

Това се налага, защото пъргавият маймуняк не е имал половинка повече от 20 г. Вече е на 36 г., но не е за отписване. Това разказа за преговирите си с еколозите шефът на общинското предприятие "Паркове и обредна дейност" Златин Кайряков, който от година се грижи за шуменските любимци в парка.

От общината няма да се харчат пари за женската маймуна. И за нея, и за други видове животни ще се разчита на зоопаркове в страната, както и на щедростта на ловни стопанства и спонсори.

Община Шумен ще вложи 50 000 лв. през тази година за обновяване на зоокъта в парк "Кьошкове", ще има нови клетки и още атрактивни животински видове.

В празната мечешка клетка ще се настанят рисове. Поне 5 елени лопатари ще радват посетителите. На входа пък гостите ще посреща огромна волиера с папагали. Възможно е пълната реализация на проекта за обновление да приключи идната година с още вложения от общинския бюджет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България