На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Избират MasterEthnoChef на кулинарен панаир в Пловдив

unnamed-7Жителите и гостите на Пловдив ще изберат кое е най-вкусното кулинарно изкушение по време на първия Панаир на традиционната етнокухня, който ще се проведе в града под тепетата от 11 до 16 май. Ястията ще бъдат дело на петима готвачи – арменец, евреин, турчин, руснак и италианец – представители на етническите общности с най-стара история в Пловдив. Всеки ден “Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) ще потегля към определена локация в града, свързана с живота на разлчините етноси. Характерните ястия ще се приготвят пред любопитните погледи на минувачите, като всеки любител на кулинарното изкуство ще има възможност и да разговаря с майсторите готвачи.
Пловдивчани и гостите на града ще могат да гласуват по време на дегустации, които ще започват всяка вечер от 18 ч.  Вотът ще е явен със специални “Кулинарни бюлетини”, като всяка от тях ще участва в томбола с награди за публиката.
Панаирът се открива на 11 май с Ден на традиционната турска кухня. Кулинарните изкушения от югоизточната ни съседка ще включват кебапи, няколко вида кюфтета, сред които “паша” и “филибелийско”, телешки черен дроб, ашуре и др. и ще могат да се опитат от всеки минувач, който в този час е около Джумая джамия.
Tрадиционната кухня на италианците ще внесе средиземноморски полъх край пловдивските тепета. А всеки, който открие мобилната кухня на 12 май на стария площад “Шахбазян” в подножието на Небет тепе ще може да се наслади на оригиналните вкусове на едни от най-известните ястия в целия свят. 13 май е за любителите на руската кухня. Пирожки, пелмени, салата “Оливие” и още куп традиционни ястия ще бъдат представени на ул. “Велико Търново” до Военния клуб.
Денят на арменската кухня се очаква да е най-любим за почитателите на сладките изкушения, които ще бъдат приготвени по стари рецепти, предавани от поколение на поколение. Арменците в Пловдив канят всички на 14 май в квартала за творчески индустрии “Капана” – пред Арменския информационен център и клуб “Малката Библиотека”.
В Стария еврейски квартал “Орта мезар”  мобилната кухня ще паркира на 15 май, а посетителите ще могат да опитат вкусните боикос, пастел чукур, кон карне и други еврейски ястия, оригиналните рецепти на които също се пазят в тайна от общността. По време на тематичните вечери ще бъдат проготвени традиционния арменски хляб “лаваш” и безквасния еврейски “маца”. Панаирът на кулинарното изкуство ще представи националните особености в културата на хранене и разнообразието на менюто в кухните на малцинствените етнически групи, които са неизменна част от културно-историческото наследство на Пловдив.

Kулминацията ще е на 16 май в Дома на етносите, където по време на Гала вечерта ще бъде обявено най-вкусното ястие и майсторът, който го е приготвил по време на Панаира.  Всички етно кухни ще бъдат unnamed-7представени заедно, като се очаква в кулинарното шоу да участват ястия и на други общности, които живеят в Пловдив.
Проектът на Фондация “Заедно” се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив съвместно с местните етнически общности с най-стара история в най-стария жив град в Европа. Арменци, евреи, руснаци, турци и италианци дават заедно пример за толерантност и взаимно разбирателство. Проектът е включен в Културния календар на Пловдив за 2017 г. и се осъществява в подкрепа на каузата Пловдив Европейска столица на културата 2019.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.