Изборите на всички страхове

Загуби ли позиции у дома, Доналд Тръмп ще обърне повече от вниманието си към света

Междинните избори за Конгрес в САЩ, които ще се произведат на 6 ноември, се превърнаха във вот със световен залог. Даже по-голям от този преди две години, който доведе президента Доналд Тръмп в Белия дом. И обърка спатиите на много хора по света и у нас. Както и несъмнено намести тестето за други.

Сега у дома на Тръмп предстои Рубикон. По традиция, междинните избори за Конгрес се смятат за тест за управлението на новодошлият президент на средата от мандата му. С Тръмп в Белия дом и всички противоречия и скандали, съпътствали го от избирането му досега, тази година повече от всякога. Американските граждани имат възможността да преизберат или подменят всичките 435 членове на Камарата на представителите и 33-ма от 100-те сенатори. В допълнение гражданите на 36 щата гласуват за губернатори, избират се областни съдии и прокурори, успоредно с няколко десетки референдума на местно ниво в различни щати. Така се пестят средствата на данъкоплатците, какво си мислите вие?! А че избирателите се сбъркват от попълване на квадратчета е друга тема.

Важното е, че битката между Републиканската партия на Тръмп и опозиционната Демократическа ще се води на всяко едно ниво и изходът от всяко сражение може да наклони баланса на силите в едната или другата посока. Исторически, президентската партия винаги губи места в Камарата на междинните избори в първия мандат от управлението на държавния глава. Понякога губи и мнозинството си. От Айзенхауер до Обама единственият двумандатен президент досега, който е обърнал тази тенденция в своя полза е Джордж Буш-младши през 2002 г., носен от патриотичната вълна след атентатите от 11 септември предходната година.

Обществената среда, в която се произвеждат тези междинни избори в САЩ сега е много по-различна от тази през 2002 г. обаче. Тогава патриотичният тласък и врагът бяха общонародни - „Ал Кайда“ и талибаните – и президентът беше обединител. Сега, ако има общо настроение то е страх и несигурност, а врагът дебне зад ъгъла на улицата. Многолик, коварен и опасен. Идва с кервани от цяла Латинска Америка, за да обере, ограби и изнасили белите американци; спонсира се от съседите, колегите, познати и непознати, близки и роднини, всички които гласуват за Демократическата партия. Или поне с тези послания успя окончателно да поляризира политическия дебат последните дни преди изборите президентът Доналд Тръмп.

Не че имаше нужда от наливане на допълнително масло в огъня, с всичко което успява да обърне нагоре с краката в час президентът на САЩ. Наложената от него публична реторика вече даде своите резултати последните седмици със серията бомби в колети изпратени от поддръжник на Тръмп до видни политически опоненти на президента и масовото убийство в синагогата в Питсбърг от бял американец с анти-семитски убеждения, явно почувствал се поощрен от действията и думите на омраза на държавния глава.

Иначе медиатизираният керван с имигранти, който се движи уж към американската граница, дори да се затичат вкупом, няма да я стигнат преди Нова година. Това обаче не попречи на Тръмп още от сега да изпрати над 5 000 военнослужещи за „отбрана на границата срещу нашествието“, както той обяснява ситуацията пред привържениците си на многохилядните митинги. Които не спря да си организира за самочувствие откакто е избран за президент. Обича човекът да се къпе в народната любов и това си е. От полагането на клетва в началото на 2017 до официалното откриване на кампанията за междинните избори през март тази година Доналд Тръмп е провел над 20 публични срещи с поддръжници в различни щати. Безпрецедентно за който и да е президент в историята на САЩ, ако не е в предизборна кампания. Тръмп обаче ги използва предимно, за да слуша как скандират лозунгите му и под освиркванията на тълпата да отговаря публично на политическите си опоненти пред обективите на камерите, които като държавен глава на среща с граждани неминуемо го следват навсякъде. Хитрец, а! От началото на кампанията за тези избори през март, успоредно на работата си като президент на САЩ, Тръмп е участвал в допълнителни 46 събития в подкрепа на различни кандидати на Републиканската партия за конгресмени и губернатори. Кой от кой по-противоречиви разбира се, по модела наложен от неустрашимият лидер със специфичната прическа и пердето пред очите. Но пък всеки с национално медийно покритие, благодарение на Тръмп.

Което пък налива допълнително вода в мелницата на Демократическата партия и спонсорите на нейните кандидати, които се опитват всячески да апелират към здравия разум на избирателите и да контрират посланията на опонентите си с всички налични средства и на всяко ниво. С всички средства. Кампанията се води в интернет, в новините, в ток-шоутата, от политици, активисти, холивудски звезди и други знаменитости и дори през телевизионните сериали. Ако правилно отчитаме стратегическото излъчване в уикенда преди вота от канала „Нетфликс“ на последният сезон на най-касовата му и популярна продукция „Къща от карти“. Където по-рано тази година главният герой бе изваден от сценария заради серия обвинения в сексуални посегателства срещу актьора, който играе ролята. На президентът на САЩ. Реалният титуляр, Доналд Тръмп, по стечение на обстоятелствата също е обект на множество подобни обвинения, както по време на предизборната си кампания, така и досега, и провокира с постъпки и изказвания национално движение на американките срещу себе си. А в пренаписания вариант на продукцията на „Нетфликс“ излъчен дни преди изборите, президентът на САЩ вече е жена, образът на неочаквано починалият й изпаднал в немилост предшественик е сринат в калта, а държавата поема утопичен курс към бъдещето. Не-много-тънкият-намек е ясен. Вероятно е също така много мъже на планетата да догледат последните епизоди, само за да угодят на нежната си половинка. В САЩ разбира се, ще го приемат по-лично, както се досещате.

Същевременно в последните дни на кампанията демократите съсредоточиха тежката си артилерия към щата Джорджия, където техният кандидат за губернатор Стейси Ейбрамс има шансовете да стане първата жена и човек от афро-американски произход на такъв пост в историята на САЩ. Цял спектър личности от телевизионната знаменитост Опра Уинфри до 44-тия американски президент Барак Обама водеха кампания и участваха в предизборни събития в подкрепа на Ейбрамс през уикенда. Подобната звездна мобилизация зад гърба на Хилъри Клънтън на президентските избори през 2016 г. не й свърши работа а и Джорджия е традиционно червен (републикански) щат. Но както припомнихме по-рано, обществената среда създадена от управлението на Доналд Тръмп последните две години изравнява донякъде шансовете.

Откъдето идват и част от тревогите на международната общност. Дори републиканците на Тръмп да не успеят да запазят мнозинството си в Камарата на представителите, е малко вероятно да загубят контрола над Сената. А на демократите им трябва мнозинство и в двете камари на Конгреса, за да опитат на теория да задействат успешна процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп. Това което обаче със сигурност ще постигнат, ако вземат мнозинството в Камарата, е да установят контрол върху федералните финанси и голяма част от ръководните постове в парламентарните комисии. Което сериозно ще спъне всички планове на Тръмп във вътрешнополитическо отношение – от прокарване на законодателни инициативи и данъчни реформи, до отпускане на необходимите средства от бюджета на САЩ за прословутата стена на границата с Мексико, която американският президент продължава да обещава на сънародниците си. А ограничат ли му възможността да пакости с идеите си у дома, няма никакво съмнение, че Тръмп ще съсредоточи цялото си внимание върху останалата част от света, за да брани политическата си база с лозунги следващите две години, единодушни са наблюдателите. Да му мислим всички тогава, както се казва.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи