Избори на 26 март

Изборите за нов парламент ще са на 26 март. Депутатите ще работят още две седмици, а на 27 януари новият президент Румен Радев ще разпусне с един указ 43-тото НС и ще насрочи вота. Очаква се същия ден да бъде издаден и указ за назначаване на служебното правителство. По конституция избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното (чл. 64, ал. 3).

За 19 февруари е насрочено тържествено заседание на НС. На официална церемония от 10 ч новоизбраните президент и вицепрезидент - Румен Радев и Илияна Йотова, ще се закълнат пред парламента. Предвижда се заседанието да се предава пряко по Българската национална телевизия и Българското национално радио.

На церемонията са поканени президентът Росен Плевнелиев, премиерът в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета, представители на дипломатическия корпус. Поканен е и Негово светейшество българският патриарх Неофит.

Представителна гвардейска рота ще посрещне официалните лица пред централния вход на парламента. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще прочете решението на ЦИК, с което Румен Радев и Илияна Йотова се обявяват за избрани за президент и вицепрезидент на България. След това двамата ще положат клетва пред парламента и ще подпишат клетвения лист.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика