Изборните секции в Турция ще са четири пъти по-малко от предишния вот

В съседна Турция, където традиционно гласуват най-много наши сънародници, изборните секции за президентския вот ще бъдат 35, или четири пъти по-малко от предишните избори преди две години, информира БТВ.

Много активни са и българските изселнически организации, които се очаква и сега да съдействат на консулската служба.

Активно се гласува в Турция - на предишните парламентарни избори тук гласуваха над 60 хиляди български граждани. Сега се чувстват обидени.

В Бурса живеят българи от всички краища на страната с различни професии и с много над средното социално равнище за тримилионния град.

Над 40 на сто вече са пенсионери. Други са работници като Ерай Реджеб Мюмюн от Джебел, който е и зет в Бурса. „В крайна сметка всичките ни булки свършиха и аз си взех оттук булка”, казва Ерай, който работи във фабрика за авточасти.

В квартал „Хюрриет”, което означава свобода и независимост, има най-много наши изселници.

Кварталът е основан от наши сънародници и днес тук живеят хиляди, но този път ще гласуват само в една секция - в консулството. Днес членовете на комисиите - 6 в града и 3 в областта, дойдоха за изборните книжа в консулството. Определят ограничаването на секциите като обидно.

Организацията този път е още по-сложна, защото има и референдум. В секциите ще има по 7 членове заедно с командированите от Външно министерство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика