Летището в Мюнхен взима аеропорта в София

Открит паркинг за автомобили и ремонт на терминали 1 и 2 обещава новият концесионер.

Сключват договора до 15 дни

Консорциумът обещава да строи трети терминал през 2030 година

Консорциум “Соф Кънект”, в който влизат операторът на летището в Мюнхен - “Флугхафен Мюнхен” и фондът “Меридиам”, ще управлява летище София в следващите 35 години. Това е окончателното решение на комисията, която оценяваше офертите за концесията на столичния аеропорт.

Обединението е получило най-много точки - 86,12 от общо 100. Припомняме, че “Софт Кънект” предложи държавата да получава концесионно възнаграждение от 24,5 млн. евро годишно.

На второ място е останала офертата на Aeroports de Paris Group заедно с турската “ТАВ Хаварлиманларъ Холдинг” с 80,3 точки, която предложи най-високото концесионно възнаграждение - над 32,8 млн. евро годишно. Тя обаче не е спечелила търга, защото при оценката 55% тежест има финансовото предложение, т.е. парите които ще влизат в държавата, а 45% е тежестта на техническата оферта, която включва общ план за развитие на летището, бизнес и финансов план, стратегия и предвиждания за трафик, авиокомпании и пътници, уточни транспортният министър Росен Желязков.

На трето място се е класирала офертата на “Фрапорт” - с 80,19 точки, на четвърто - консорциум “Витоша”, в който влизат “Манчестър Еърпорт Груп” и китайската BCEGI, а на пето - офертата на “ССБ София Еърпорт ДжейВи”.

От “Соф Кънект” предвиждат през първата година увеличаване на пътниците до 8,8 млн. и до 18 млн. през 2040 г. Планирано е да се направи ремонт на терминалите 1 и 2, както и открит паркинг за автомобили. През 2030 г. ще бъде изграден и нов трети терминал за 608 млн. евро.

Желязков допълни, че договорът може да бъде сключен след 15 дни, като се брои от днес (бел. ред вчера), ако няма обжалване. Такова трябва да се направи в 10 дневен срок, то е двуинстанционно - пред Комисията за защита на конкуренцията и пред ВАС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции