Избягалият от летището виетнамец е влязъл законно в страната, но е целял да излезе незаконно

Избягалият от летището виетнамец е влязъл законно в България, но е целял да излезе незаконно от страната. Това каза на брифинг заместник-директорът на ГД „Гранична полиция“ старши комисар Стоян Иванов във връзка със случая с избягал виетнамец от „Летище София“.

„Току-що приключи проверката на случая. Днес колегите докладваха резултатите. Налагаме дисциплинарни наказания на двама служители за неупражнен контрол и неизпълнение на служебни задължения. Заради грешка с незаключена врата“, каза Иванов и посочи, че при още едно провинение ще следват уволнения.

„Виетнамските граждани пристигат със съвсем редовни документи и визи. Т.е. те са имали формалното основание съвсем законно да влязат на територията на страната и да пребивават тук 8 дни. Но колегите са преценили, че те не идват за официално декларираната цел – екскурзия, а с цел да влязат в България и после по някакъв начин да отпътуват за друга страна. И затова са взели решение да не ги допускат в България. Лицата не са задържани, а само отказ за влизане в страната“, обясни Иванов.

Той посочи, че избягалият виетнамец е задържан около 3 часа и половина, след като изчезва. „Той е задържан на оперативно интересен адрес, но има и други оперативно интересни неща, по които все още работим. Защото идеята е да не допускаме граждани, които влизат законно на територията на страната, после незаконно да отидат в други страни“, каза Иванов. Той уточни, че виетнамецът е избягал с такси от летището. „Лицето е засечено, че го няма на деветата минута, след като е напуснало“, обясни Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България