Откритата в Янтра жена, е скочила от Стамболовия мост в Търново

Вицепремиерът на Северна Македония: Търговският ни обмен с България се е увеличил с 15%

Премиерът Борисов се срещна с американския посланик в Гърция

Боил Банов: Злонамерено е изпуснат срокът за обжалване на делото за ремонта на Ларгото

Научна фантастика по японски Lexus LF-30 Electrified е електрически концепт с 540 конски сили

Старец пострада при катастрофа

Боян Магдалинчев: Имаше излишно разтакаване във времето за избора на главен прокурор

Какво ще стане ако КАТ и ДАИ се обединят?

Трите лица на Хонда – играч, селекционер и президент все в различни отбори

Даниела Дариткова: Наблюдава се драстично увеличение на броя на ползваните болнични

Вицепремиерът Красимир Каракачанов пред „Труд“: НАТО има проблеми, но не е с “диагнозата” от Макрон

Съвременните въглищни централи гарантират прехода към нискоемисионна енергетика Дългосрочните договори са една от формите на механизмите за капацитет

Ердоган: САЩ грешат, като настояват Турция да се откаже от С-400

Н.Пр. посланикът на Куба пя и танцува с Йорданка Христова за 500-годишнината на Хавана (СНИМКИ)

Израелската армия нанесе нови удари срещу Ивицата Газа

Извадиха сачма от окото на 16-годишен

В Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив успешно бе извършена сложна операция за изваждането и отстраняване на сачма от окото на 16-годишен юноша от Симеоновград. Това е втората хирургична интервенция, която извършват на момчето, като при първата лекарите възстановиха целостта на клепача и окото, съобщи проф. д-р Нели Сивкова, началник на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Свети Георги“.

Младият пациент бил докаран в най-голямата държавна болница в Югоизточна България, след като било простреляно в дясното око на 20 януари (петък) от 19-годишен свой съгражданин. След изваждането на чуждото тяло от окото става ясно, че сачмата е с размери от 9 мм дължина и 6 мм ширина и с неправилна конусовидна форма. Тя е разкъсала горния клепач и е проникнала в стъкловидното тяло на 3 мм от зрителния нерв. Още вечерта на 20 януари екип на Клиниката по очни болести начело с д-р Александър Герджиков извършва първата операция – за първична реконструкция на окото и клепача. Веднага след това започва и борбата с евентуална инфекция, като са назначени 2 широкоспектърни антибиотика.

След първата операция офталмолозите следят непрекъснато състоянието на пациента, за да могат в точния момент, когато окото се е успокоило, да насрочат втора операция за отстраняване на травматичната катаракта, разказа проф. Сивкова, която лично е ръководила втората операция.

При нея е изчистена и отстранена собствената помътнена леща на пациента – така наречената травматична катаракта. Част от фрагментите на лещата са потънали в стъкловидното тяло и по тази причина то също е оперативно напълно отстранено. Имало е и множество кръвоизливи, а самото чуждо тяло се е капсулирало в кухината на стъкловидното тяло и е вкарало със себе си бактерии, недостъпни за антибиотиците, уточни проф. д-р Сивкова. Забивайки се в ретината, сачмата я разкъсва на няколко места и спира на 3 мм от зрителния нерв. Екстракцията е извършена със специален пинсет, като се е наложило да бъде разгърната разкъсаната и отлепена ретина. Кухината на стъкловидното тяло е запълнена с тежко силиконово масло, за да се притисне разкъсана ретина. В края на операцията е използван ендолазер.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Прогноза за частичното възстановяване на зрението на дясното око ще може да се даде едва след няколко месеца, когато с нова операция ще се отстрани силиконовото масло. Очакванията на проф. д-р Сивкова и екипа й са, че 16-годишният тийнейджър от Симеоновград ще може да вижда спокойно най-горния ред от зрителната таблица, където буквите и знаците са с най-едър шрифт. Лявото око на момчето не е било засегнато при индицента. Операцията е високоспециализирана и е обект на най-трудната очна хирургия – витреоретиналната, която обхваща задния очен сегмент, т.е. най-труднодостъпните области на окото: стъкловидното тяло и ретината, която е структура с устройството на мозък.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.