Извадиха сачма от окото на 16-годишен

В Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив успешно бе извършена сложна операция за изваждането и отстраняване на сачма от окото на 16-годишен юноша от Симеоновград. Това е втората хирургична интервенция, която извършват на момчето, като при първата лекарите възстановиха целостта на клепача и окото, съобщи проф. д-р Нели Сивкова, началник на Клиниката по очни болести в УМБАЛ "Свети Георги".

Младият пациент бил докаран в най-голямата държавна болница в Югоизточна България, след като било простреляно в дясното око на 20 януари (петък) от 19-годишен свой съгражданин. След изваждането на чуждото тяло от окото става ясно, че сачмата е с размери от 9 мм дължина и 6 мм ширина и с неправилна конусовидна форма. Тя е разкъсала горния клепач и е проникнала в стъкловидното тяло на 3 мм от зрителния нерв. Още вечерта на 20 януари екип на Клиниката по очни болести начело с д-р Александър Герджиков извършва първата операция - за първична реконструкция на окото и клепача. Веднага след това започва и борбата с евентуална инфекция, като са назначени 2 широкоспектърни антибиотика.

След първата операция офталмолозите следят непрекъснато състоянието на пациента, за да могат в точния момент, когато окото се е успокоило, да насрочат втора операция за отстраняване на травматичната катаракта, разказа проф. Сивкова, която лично е ръководила втората операция.

При нея е изчистена и отстранена собствената помътнена леща на пациента - така наречената травматична катаракта. Част от фрагментите на лещата са потънали в стъкловидното тяло и по тази причина то също е оперативно напълно отстранено. Имало е и множество кръвоизливи, а самото чуждо тяло се е капсулирало в кухината на стъкловидното тяло и е вкарало със себе си бактерии, недостъпни за антибиотиците, уточни проф. д-р Сивкова. Забивайки се в ретината, сачмата я разкъсва на няколко места и спира на 3 мм от зрителния нерв. Екстракцията е извършена със специален пинсет, като се е наложило да бъде разгърната разкъсаната и отлепена ретина. Кухината на стъкловидното тяло е запълнена с тежко силиконово масло, за да се притисне разкъсана ретина. В края на операцията е използван ендолазер.

 

Прогноза за частичното възстановяване на зрението на дясното око ще може да се даде едва след няколко месеца, когато с нова операция ще се отстрани силиконовото масло. Очакванията на проф. д-р Сивкова и екипа й са, че 16-годишният тийнейджър от Симеоновград ще може да вижда спокойно най-горния ред от зрителната таблица, където буквите и знаците са с най-едър шрифт. Лявото око на момчето не е било засегнато при индицента. Операцията е високоспециализирана и е обект на най-трудната очна хирургия - витреоретиналната, която обхваща задния очен сегмент, т.е. най-труднодостъпните области на окото: стъкловидното тяло и ретината, която е структура с устройството на мозък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България