Изведоха група афганистанци от центъра в Харманли, връщат ги в родината им

Снимка: БТВ

Група афганистанци, участвали в размириците в Харманли, които ще бъдат върнати в родината им, напусна тази сутрин центъра за настаняване. Те бяха изведени с коли на „Миграция“, потвърди заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците Кирчо Киров. Заедно с директора на центъра Димитър Захариев той даде извънредна пресконференция пред лагера тази сутрин.

Всички, които са заподозрени за участие в бунта, вече са изведени от центъра. Става дума за малко над 400 човека, обясниха от ръководството на ДАБ.

Възстановяването на сградния фонд и инфраструктурата, увредени по време на безредиците миналия четвъртък, продължава. Най-належащ е ремонтът на столовата, която пострада най-силно. Всички стъкла на сградата бяха строшени. Очаква се тя да заработи от утре. През последните дни обитателите на центъра получават храна в помещенията, в които живеят. Сред менюто им днес са включени печено пиле и нахут.

Полицейското присъствие в центъра е видимо намалено.

"На 90% е възстановено всичко, потрошено по време на размириците преди 6 дни. До петък ще бъде завършена и работата по оградата край лагера. Обстановката е стабилизирана", увери Кирчо Киров, цитиран от Дарио радио.

2235 чужденци са настанени към този момент в регистрационно-приемателния център в Харманли. Половината от тях - 1024, са от Афганистан. Останалите са предимно семейства от Сирия, съобщи директорът Димитър Захариев. Всички, участвали в размириците, са изведени, а броят им е над 400, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България