Изведоха малката Изабела от кома

Малката Изабела, която бе засмукана от помпа на джакузи в хотел „Адмирал“ на Златни пясъци и получи тежки увреждания, е била изведена от изкуствената кома вчера по обед и за кратко я е видял баща й Христо. Животът на 4-годишното дете обаче още е в сериозна опасност, казаха лекарите от реанимацията на МБАЛ "Св. Анна".

В същото време се оказа, че спасителят от хотела е работел без сертификат от БЧК. "Направихме проверка и установихме, че не сме издавали нито един сертификат за тази година на спасител за "Адмирал". Във вторник сутринта експерти по водно спасяване посетиха затворения хотел, но оттам отказаха да ги допуснат вътре", съобщи пред "Труд" председателят на областния съвет на БЧК Илия Раев.

Помпата на джакузито нямала предпазна решетка, а в момента на инцидента спасителят бил в съседно помещение, твърди майката Никол, която се моли момиченцето й да оцелее

"Изискали сме цялата документация за джакузито, но досъдебното производство е натоварено с фактическа и правна сложност и въпреки усилията ни няма как да приключи светкавично", коментира Десислава Йотова, говорител на районната прокуратура във Варна, която ръководи досъдебното производство по случая. Според нея преди Изабела да се стабилизира, няма как да бъде направена съдебномедицинска експертиза, която да установи степента на нанесените й поражения.

Рискът от подобни трагедии се увеличава през лятото, когато във Варна и курортите отварят над 300 басейна, но само половината работят законно, след проверка от междуведомствената комисия на общината, РЗИ и БЧК, предупреди Илия Раев.

След инцидента на Златни пясъци е направена спешна проверка на 29 търговски обекта с 38 джакузита, съобщиха от ДАМТН. 5 от водните съоръжения нямали задължителната маркировка и инструкция за монтаж и експлоатация на български. Издадени са 2 заповеди за спиране и 5 акта. В хотелите с плувни басейни често има изградени или свързани джакузита, като рискът при използването им би могъл да дойде от пречистващата и филтрираща система, предупреждават експертите. Затова ДАМТН планира проверки на предлаганите на пазара помпи за басейни.

Коментари

Задължително поле