18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

София ще има детска поликлиника Събират на едно място лекари от различни специалности

Комисията за регулиране на съобщенията също установи нарушения при спирането на програма „Хоризонт”

Обмислят нови акцизи за горивата

Извънредна проверка на ЕРП-та дали спазват сроковете за отчитане

„От миналата седмица КЕВР, съвместно с министерството на енергетиката, извършва извънредна проверка на ЕРП-тата, която освен всичко останало включва и оформянето на фактурите и спазването на задължителните срокове. Тя приключва тази седмица и резултатите ще бъдат обявени”. Това заяви Георги Спасов от пресцентъра на КЕВР, органът който контролира дали се изпълняват Правилата за измерване на количествата електроенергия.

Поводът са многобройните сигнали на граждани, които се опасяват, че ЕРП-та се готвят да нарушат сроковете за отчитане на фактурите за консумираната енергия с повече от 30 дни. Вследствие на това гражданите се страхуват, че ще получат по-високи от очакваните сметки за ток.

Задължението за отчитане в 30 дневен срок е записан в Правилата за измерване на количествата електроенергия, разписани и приети от КЕВР, които безпрекословно трябва да се спазват. Те са част от лицензионните условия на самите ЕРП-та, обясни Георги Спасов, цитиран от БНТ.

От министерството на енергетиката вече обявиха, че техни експерти проверяват електросъоръженията, а КЕВР – фактурите по метода на риска, т.е. на случаен принцип.

В рамките на извънредната проверка, която КЕВР осъществява, ще бъдат изискани и проверени и жалби на потребители, в момента, в който ЕРП-та ги предоставят на регулатора, продължи Спасов.

Това ще стане на основата на принципа за оценка на риска, т.е. ако са хиляди или десетки хиляди, ще се прецени каква извадка да се направи. Все пак, проверката е физическа от страна на експертите на КЕВР – трябва да се отиде на място, да се направи справката детайлно. Пак ще повторя – в рамките на сегашната проверка основното, което се проверява е точно срокът на отчитане, съвсем отделно се следи дали има завишени сметки, заключи Георги Спасов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.