Шиндзо Абе: Япония ще накара КНДР да промени своя курс и да се окаже от ракетно-ядрените си програми

От днес грипна епидемия и в Благоевград

Спасителна акция за блокирани в старопланинска хижа близо до връх Шипка

15 пострадали след удар на влак в стена в Австралия

САЩ планират да изпратят допълнително хиляда души в Афганистан

Френският външен министър: Русия не може да реши сама сирийската криза

Близо 65 хиляди души останаха без ток в Канада заради силния вятър

165 машини чистиха снега в София през нощта

Импровизирано взривно устройство избухна в мол в Калифорния, няма пострадали

Лавров: Русофобията на Запада сега е по-лоша, отколкото по време на Студената война

Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Извънредна проверка на ЕРП-та дали спазват сроковете за отчитане

„От миналата седмица КЕВР, съвместно с министерството на енергетиката, извършва извънредна проверка на ЕРП-тата, която освен всичко останало включва и оформянето на фактурите и спазването на задължителните срокове. Тя приключва тази седмица и резултатите ще бъдат обявени”. Това заяви Георги Спасов от пресцентъра на КЕВР, органът който контролира дали се изпълняват Правилата за измерване на количествата електроенергия.

Поводът са многобройните сигнали на граждани, които се опасяват, че ЕРП-та се готвят да нарушат сроковете за отчитане на фактурите за консумираната енергия с повече от 30 дни. Вследствие на това гражданите се страхуват, че ще получат по-високи от очакваните сметки за ток.

Задължението за отчитане в 30 дневен срок е записан в Правилата за измерване на количествата електроенергия, разписани и приети от КЕВР, които безпрекословно трябва да се спазват. Те са част от лицензионните условия на самите ЕРП-та, обясни Георги Спасов, цитиран от БНТ.

От министерството на енергетиката вече обявиха, че техни експерти проверяват електросъоръженията, а КЕВР – фактурите по метода на риска, т.е. на случаен принцип.

В рамките на извънредната проверка, която КЕВР осъществява, ще бъдат изискани и проверени и жалби на потребители, в момента, в който ЕРП-та ги предоставят на регулатора, продължи Спасов.

Това ще стане на основата на принципа за оценка на риска, т.е. ако са хиляди или десетки хиляди, ще се прецени каква извадка да се направи. Все пак, проверката е физическа от страна на експертите на КЕВР – трябва да се отиде на място, да се направи справката детайлно. Пак ще повторя – в рамките на сегашната проверка основното, което се проверява е точно срокът на отчитане, съвсем отделно се следи дали има завишени сметки, заключи Георги Спасов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.