Извънредни мерки на ГКПП Промахон: С отрицателен PCR влизаме в Гърция (обзор)

Засилват и се проверките за спазване на здравните мерки.

От 06.00 ч на 14 юли всички пътуващи трябва да носят резултати от тест, направен 72 часа преди тръгването

29 случая на заразени откриха на Промахон

Извънредни мерки на граничен пункт Промахон обяви гръцкото правителство след заседание, проведено в петък.

От 06.00 ч на 14 юли всички, които влизат през ГКПП Промахон трябва да имат направен отрицателен ПСР тест 72 часа преди влизане в страната. 

Задължителен остава QR кода за влизане като минималното време е ограничено до 24 от 48 часа преди пристигането в Гърция.

Засилват се проверките за спазване на здравните мерки в страната като на ден ще се извършват на 300 инспекции в цяла Гърция. 

Извънредното заседание бе предизвикано от увеличения брой на заразени, основно на граждани, влизащи на територията на Гърция от други страни. 

В петък само на граничен пункт Промахон бяха установени 29 случая на коронавирус от български и румънски граждани.

„С отговорност и колективна зрялост страната ни се превърна в международен модел във войната срещу коронавируса. Връщаме се към „нова закономерност“, придържайки се към препоръките на експерти и  отваряме вратите на страната, без отстъпки по въпросите на общественото здравеопазване. Приоритет е безопасността на служителите, жителите и посетителите на страната. Увеличеният брой случаи на чужди граждани натисна звънеца на алармата и изисква да натиснем спирачките на опасно самодоволство", заяви след заседанието правителствения говорител Стельос Пецас.

 

Предстои дебат с щаба за вируса

Запалянковци вдигнаха броя на заразените с COVID

Може да отворят пак дискотеките

Запалянковци вдигнаха броя на заразените с коронавирус, научи „Труд” от лабораторни лекари. Единната информационна система вчера отчете 330 нови случая, или 8,95% при направени 3686 PCR теста.

Представители на футболните агитки на Локомотив- Пловдив и ЦСКА са били тествани под строй след като стана ясно, че петима футболисти и двама от спортно-техническия щаб на Локо са пипнали вируса.

„Сега берем плодовете на мачовете, които се проведоха с хиляди зрители, а също и на баловете, и на дискотеките”, заяви междувременно имунологът акад. Богдан Петрунов. Според него е напълно логично инфекцията от клъстър в клъстър да се започне да се разпространява дифузно, тъй като страната ни е малка.
Премиерът Бойко Борисов обяви, че протестиращите в четвъртък пред президентството и Съдената палата са показали, че абсолютно не ги интересуват препоръките на щаба. Затова е накарал хората от НОЩ да организира публичен дебат за болестта с тези, които не вярват, че има вирус, както и с тези, според които този вирус е безобиден.

„Увеличава се броят на заразените. Хиляди застанаха един до друг бе маски. Нека да се знае, че с поведението си президентът Радев е допринесъл за разрастването на пандемията”, заяви още Борисов.

Той обяви, че ако хората продължават да не се съобразяват с препоръките на щаба за спазване на дистанция отново ще отвори дискотеките и баровете, но отговорността за разпространяване на заразата няма да се носи от него.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България