Извънредното положение свило броя на отровените с дрога и алкохол ученици

Стимуланти и непознати наркотици са на мода сред пълнолетните  

Извънредното положение заради пандемията от коронавирус е довело до намаляване на броя на учениците с интоксикации след употреба на наркотици и алкохол. Това заяви на конференция на терапевтичните общности във Варна началникът на клиниката по токсикология във Военноморска болница проф. Снежа Златева. Според нея ограничителните мерки обаче не са имали същия ефект върху пълнолетните. От година има ръст на пациентите, попаднали в стационара след злоупотреба със стимуланти, често гарнирани с алкохол. 

Те и непознати досега видове дрога трайно са изместили хероина, категорични бяха специалистите. По данни на Националния фокусен център зависимите у нас на възраст 18-62 г. са 30 000 души. Статистиката обаче е отпреди 3 г., а според експертите реалният брой на пристрастените е 3 пъти повече. Тревожното е, че зачестяват случаите на злоупотреба с метаамфетамини и алкохол. Това води до агресия и ярост, опасни за обществото, предупреди д-р Борислав Станчев от общинската дирекция "Превенции".  

Употребата на наркотици не засяга само населението на големите градове, а причините са различни, сподели отец Георги Фотакиев, който от години помага на пристрастени да се отърсят от порока в православния център "Св.Боян-Енравота" в кв. "Аспарухово". Там помощ търсят вече и младежи, пушили чай с неизвестни съставки, които не се засичат при стандартните тестове, каза Наталия Шулика, председател на сдружение "Отвори очи". Според нея проблем е липсата на достатъчно центрове за рехабилитация. Капацитетът им за страната е за 300-350 души годишно, посочи Шулика. 

Коментари

Задължително поле