Извънредно заседание на руския парламент днес

Горната камара на руския парламент, Съветът на Федерацията, обяви, че ще се събере днес на извънредно пленарно заседание във връзка с ратифицирането на договорите за дружба, сътрудничество и взаимопомощ с т. нар. Донецка и Луганска народни републики, предава ТАСС.

Вчера президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за признаване на независимостта на двете самопровъзгласили се сепаратистки републики в Украйна. Днес долната камара на руския парламент, Държавната дума, също ще има заседание на за ратифициране на договорите с ДНР и ЛНР.

Споразуменията се сключват за срок от 10 години с възможност за автоматичното им удължаване за 5 години. Те предвиждат защита на етническата, езиковата и друга самобитност на националните малцинства на територията на договарящите се страни. Във финансово-икономическата мотивировка за договорите се посочва, че тяхното ратифициране няма да се нуждае от допълнителни бюджетни разходи.

Споразуменията предвиждат, че всяка от страните ще предоставя на другата правото на строителство на военни бази и обекти на своята територия и правото те да бъдат използвани. Охраната на "държавните граници" на ДНР и ЛНР ще се осъществява съвместно.

След като руският президент официално призна независимостта на отцепилите се републики, те ратифицираха споразумения за приятелство и сътрудничество с Русия, съобщава Russia Today.

Сергей Лавров заяви, че Русия гарантира сигурността на Донецка и Луганска област в Украйна.

„Подписани са договори за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между Русия и тези нови държави, в които ние гарантираме, че ще обезпечаваме тяхната сигурност“, заяви още външният министър на Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия