Данаил Кирилов: Случайното разпределение на дела е основен принцип в правораздаването

Ердоган засили ограничителните мерки за спиране на бързо нарастващите случаи на коронавирус в Турция

Премиерът разпореди да бъде освободен бордът на директорите на ББР

Китай започва да отменя карантината в Ухан от днес

Тръмп заплаши да спре финансирането към СЗО заради реакцията й срещу коронавируса

Борисов: Банско е огнище, ще направим там масово тестуване

581 са болните от коронавирус у нас

Основателят на Туитър дарява 1 млрд. долара за борба с Covid-19

В Германия започна тестването на хора за антитела срещу коронавируса

За последните 24 часа в САЩ са починали 1736 души от коронавирус

Борис Джонсън е в добро настроение и диша самостоятелно

Във Франция броят на жертвите от коронавирус надхвърли 10 000 души

Над 300 000 са излекуваните от COVID-19

Убил ли е коронавирусът правосъдието ни Днес съдебният съвет решава за неслучайното разпределение на делата

На 8 април 2020 да почерпят

Извънредно положение (обзор) Въведоха безпрецедентни мерки срещу COVID-19

Премиерът Бойко Борисов отново събра на извънредно заседание на Министерския съвет министрите и Националния оперативен щаб, за да обсъдят безпрецедентните мерки. Снимка: Пламен Стоименов

Работят само хранителните магазини, аптеките, дрогериите, бензиностанциите и банките

МВР праща полицаи пред отворените обекти nn Доставят храни и стоки по домовете при стриктни изисквания

Обмислят безплатни зони за паркиране

Извънредно положение заради разпространението на коронавируса у нас обяви Народното събрание по предложение на правителството на основание чл. 84, т. 12 от Конституцията на България. То е в сила до 13 април.

До 29 март ще работят само хранителните магазини, аптеките и дрогериите, включително тези в моловете, бензиностанциите и банките. Това се разбра след поредното извънредно заседание на Министерския съвет. На него премиерът Бойко Борисов и министрите, заедно с Националния щаб за борба с коронавируса, обсъдиха рестрикциите, които се налагат във връзка с извънредното положение.

В крутите противоепидемични мерки, които наложи по-рано през деня със своя заповед здравният министър Кирил Ананиев, е разписано, че се преустановяват посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене.

Още днес полицейски служители бяха изпратени за затварят обекти, видя “Труд”.

Премиерът Борисов уточни, че ресторантите няма да приемат клиенти, но няма да се спират доставките по домовете, при спазване на всички санитарни изисквания.

Забраняват се всякакъв тип масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни – в кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други.

Според мерките се преустановяват още учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации.

Спират се и посещенията на децата в детските ясли и детските градини, като и всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, въвеждат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната, допълват от здравното министерство.

Пред хранителните магазини, аптеките и дрогериите ще дежурят полицейски постове, обяви МВР.

На този фон бензиностанциите у нас ще останат отворени и ще работят в нормален график, съобщиха от Българската петролна и газова асоциация. Компаниите разполагат с достатъчно голям резерв от горива и дефицит няма да има, поради което е излишно презапасяването, увериха от асоциацията.

“Нека кметът на София Йорданка Фандъкова да помисли дали да не махне платените зони в работно време, за да облекчи трафика и градския транспорт”, уточни Борисов по време на заседанието във връзка с това хората да използват повече колите си.

Банките също ще работят, като обслужването на клиентите в клонове ще продължи нормално, като ще се прилагат препоръките за повишена хигиена и сигурност, както на служителите, така и на клиентите, съобщиха Асоциацията на банките в България. От там напомнят, че клиентите могат да се възползват и от дигиталните услуги и канали за банкови операции, ако не желаят да посещават на място банкови клонове.

“Имаме три гнезда на инфекция в България – Плевен, Габрово и София. Те са независими едно от друго. Повечето от случаите в София нямат връзка помежду си”, обясни по-рано в парламента шефът на Националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

До редакционното приключване на броя доказаните случаи на коронавирус у нас станаха 30, сред които едни смъртен. 7 са новите от петък. Сред тях е семейство, което е било на ски в Австрия, както и 62-годишен мъж, контактен на заразената лекарка, пътувала до Испания и UK.

 

Чл. 84, т. 12 от Конституцията

“Народното събрание обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет”

 

Производители увериха

Имаме храна за 2 години напред

Презапасяването е безсмислено

“Българска храна има предостатъчно, за да посрещне всички нужди”, заяви земеделският министър Десислава Танева, след среща с български производители от хранително вкусовата промишленост.

Танева призова към спокойствие, за да не се юрват хората на опашки.

Има достатъчно храни, суровини и продукти, за да бъде изхранен българският народ за период от минимум две години, увериха производители на хляб, млечни и месни продукти, консерви и безалкохолни напитки. Те излязоха заедно пред медиите в Министерския съвет, за да успокоят хората.

“Всяко презапасяване ще доведе до отражение на семейния бюджет и изхвърляне на храна. Това е безсмислено”, призова Десислава Танева.

Зърнопроизводителите имат ресурси от няколко месеца до две години, дори да няма нова реколта. Няма никакво основание за притеснение в тази посока”, успокои земеделският министър. “В бранша “хлебопроизводство и сладкарство” няма никакви поводи за паника, регулярно се изпълняват заявките, има по-голямо търсене на хляб, което ни радва”, заяви председателят на Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

 

Приеха промени в наказателния кодекс

5 години затвор за нарушаване на забраните

Главният прокурор оглавява щаб за спазване на мерките

До 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лв. глоба за всеки, който наруши карантинните предписания за коронавируса в епидемията, приеха окончателно депутатите след извънредно заседание на правната комисия в парламента. “Първа мярка, около която се обединихме единодушно, е изменение в чл. 355, ал. 1 на Наказателния кодекс. Той гласи, че който наруши правила или мерки против разпространението на заразителна болест се наказва с до 3 години лишаване от свобода и от 1000 до 10 000 лева. В ал. 2 се правят следните изменения: “Ако деянието е извършено по време на епидемия със смъртни случаи – наказанието е до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.”, обясни шефката на правната комисия Анна Александрова. Промените трябва да влязат в сила днес. До днес наказанието по първата алинея бе пробация или глоба до 300 лева, а по втората – затвор до една години или пробация.

Междувременно под ръководството на главния прокурор Иван Гешев бе създаден щаб, който ще следи за спазването на правилата и мерките в извънредното положение, както и за разследване на престъпленията в тази връзка. От министрите на здравеопазването, на вътрешните работи и на икономиката се изисква да предоставят ежедневни доклади за обстановката в страната. Под специален надзор ще бъдат всички досъдебни производства, свързани с нарушаване правилата и мерките в условия на извънредното положение.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.