Извънредно положение при газовите доставки в Италия заради взрива в газовия хъб в Австрия

Италия обяви извънредно положение при газовите доставки заради експлозията в газовия терминал в Австрия .  Според разследващите, причината за експлозията е техническа. Говорител на пожарната съобщи, че експлозията е станала в участък от газопровод, който влиза под земята и в следствие е избухнал пожар. От огъня са пострадали автомобили и няколко намиращи се наблизо сгради.

Огънят вече е овладян. При експлозията и последвалия пожар загина един човек, а 18 бяха ранени. Те бяха откарани с пет хеликоптера до съседни болници. В спасителната операция са участвали 200 души. На терминала работят постоянно около 50 души. Съоръжението е основният център за разпределение в Австрия на газовите доставки от Русия и от Норвегия.

Италианският министър на индустрията заяви, че страната има сериозни проблеми с доставките на газ.

По-рано австрийският регулатор "И-Контрол" съобщи за прекъсване на доставките на газ от Австрия за Словения и Унгария. Засегната е и Хърватия. "И-Контрол" не дава информация кога ще бъдат възстановени доставките на синьо гориво.

Газовият терминал е собственост на австрийската компания ОМV, намира се близо до границата със Словакия и е един от най-важните в Европа, като годишно през него преминават около 40 милиарда кубични метра природен газ.

След експлозията в Баумгартен "Газпром" работи по преразпределението на потоците синьо гориво, предаде ТАСС. От руския газов гигант увериха, че правят възможното, за да гарантират трайния поток от доставки за клиентите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа