Изгоряха платени такси на стотици собственици на незастроени земи в Търновско

Стотици собственици от Великотърновска област на земеделски земи с променен преди години статут, за което са платили солидни такси, се оказаха потърпевши след законова промяна. Оказва се, че тези притежатели на имоти губят хиляди левове заради това, че до 24 май тази година не са застроили терените си.

„През 2011 г влезе в сила промяна на Закона за опазване на земеделските земи. Тя даде възможност всички постановени решения за строеж, които са с изтекъл 3-годишен срок на валидност, да бъдат удължени с още 6 г. Така на собствениците на въпросните терени се даде шанс да задействат процедури по издаване на строителни разрешителни и да започнат строителство върху земите, за които са платили такси по промяна на предназначението им”, обясни пред „Труд”  главният експерт в Областната дирекция по земеделие във Велико Търново инж.Гинка Панева.

Тя добави, че само за времето от 2008 до 2011 година тези случаи в региона са били около 300. Броят им обаче значително нараснал,  тъй като най-големият бум на купуване на терени и промяна на статута им е бил през 2006-2007 година.

„Който е пропуснал да започне строителство, сега губи държавната такса, която е платил. Размерът и зависи от множество показатели-категория на земята, местоположение, площ и т.н. Сумите варират от 200 лева до десетки хиляди лева.  При това положение се налага тези собственици да започнат процедурата отначало”, каза инж.Панева.

В Областната дирекция по земеделие вече имало 2-3 случая на стопани, които са си подали документите. Други пък са гневни, че никой не е напомнил, че има срок и той изтича.

„Процедурата е истинско ходене по мъките. Процесът е тромав и продължава около 2 г. Чакат се разрешителни от множество ведомства и навсякъде се плащат луди такси. Това е национален проблем и той засяга много хора от цялата страна. Очаквахме да се приеме в парламента промяна на въпросния закон, който да защити интересите на собствениците, които да не се налага на всеки 3 г да извършват  едни и същи процедури. Заради 1-2 случая по Черноморието обаче като например скандалът с Кара дере, тези промени не бяха приети и сега си патим всички собственици на такива имоти в цялата страна”, коментира Иван Георгиев, който е сред потърпевшите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България