Изгоря борова гора и 30 дка пшеница

Снимка: Pixabay/Архив

Борова гора лумна в пламъци на Шуменското плато над града, унищожен е около 1 дка. Огънят бил усетен към 20 часа в неделя, огнеборци и осем горски служители се борили за овладяване на стихията. Пожарът бил в трудно достъпна местност, в боров масив по пътя за с. Лозево. За спасяване на горската територия около огъня са правени ивици с ширина около един метър, така бил спасен огромен масив от 1 000 дка. Пожарникарите изляли и 2 тона вода.

Според ст. лесничей Ивайло Тодоров гората в този район е 45-годишна и под нея има мъртва горска постелка, дебела 40 см., която се възпламенява много лесно. "Ще продължим да наблюдаваме района през следващите дни, защото постелката още е гореща и под нея има обгорели чукани, които лесно могат да се възпламенят", обяснява горския. Това е трети пожар от началото на година в тази част на Природен парк "Шуменско плато".

Ден по-рано в събота пожар унищожил и 30 дка жито в масив до бензиностанция край град Нови пазар. Три екипа на противопожарната служба в града са гасили, участвало и Доброволното формирование. Пожарът е възникнал в затревена площ до пътя и после се прехвърлил върху житото. Спасени са 570 декара посеви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони