Изготвят проект за реставрация на емблематична възрожденска къща в Търговище

Министерството на културата осигури средства за изготвяне на работен проект за реставрация и консервация на Хаджиангеловата къща в Търговище, която е недвижима културна ценност с национално значение, но е в тежко състояние. Това съобщиха от музея в Търговище, уточнявайки, че са кандидатствали за целево финансиране.

Емблематичната къща, в която е етнографската експозиция на музея, е построена през 1863 г. Сградата е образец на българската възрожденска архитектура, но от години се руши и ръководството на музея търси всевъзможни начини за спасяването на къщата.

С осигурените 7200 лв. ще се изработи актуален проект за реставрирането и консервацията, с което ще се отговори на изискванията на закона за културното наследство. В него ще бъдат уточнени видовете работи и стойностите им, за да се търсят финансови източници за реставрацията.

От музея уточниха, че има проект, който е отпреди 4 г., а сега ще бъде актуализиран и довършен, но не се ангажираха колко биха стрували самите ремонтни и възстановителни дейности, тъй като са специфични.

При реализацията ще се ползват и средства, осигурени от дарителски кампании на местно ниво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България