Изграждат две компресорни станции по „Турски поток“

„Булгартрансгаз“ подписа договор с консорциума ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“ за изграждането на две компресорни станции „Расово“ и „Нова Провадия“ част от газопровода „Турски поток“. Снимки: Денислав Стойчев

„Булгартрансгаз“ подписа договор с консорциума ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“ за изграждането на две компресорни станции „Расово“ и „Нова Провадия“ част от газопровода „Турски поток“. В обединението влизат „Ферощал индустрианлаген“ ГмбХ, „Главболгарстрой“ АД и „Главболгарстрой интернешънал“ АД. Декларирани от обединението подизпълнители са Солар Търбайнс Юръп С.А. - Белгия, "Турбо Машина България" ЕООД и "Химкомплект Инженеринг" АД.

Поръчката на стойност 350 млн. лв. включва инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на компресорни станции. С изграждането им ще се повиши налягането по трасето на инфраструктурата от турско-българска до българо-сръбска граница, стана ясно по време на официалното подписване на документите в централната сграда на Булгартрансгаз в София.

Компресорна станция „Нова Провадия“ ще бъде разположена в района на село Ветрино, област Варна и ще се оборудва с четири газотурбокомпресорни агрегата с мощност от по 10 MW всеки. Компресорна станция „Расово“ ще се намира в село Расово, област Монтана и ще се оборудва с три газотурбокомпресорни агрегата с мощност от по 12 MW всеки.

“Участието на международни компании гарантира реализацията на проекта за разширение на газопреноната инфраструктура да се реализира в заложените срокове”, заяви изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” ЕАД Владимир Малинов.

“С днешното подписване се доближаваме до изпълнението на актуализираната Енергийна стратегия на Република България”, подчерта министър Теменужка Петкова. По думите й правителството стои твърдо зад проектите за изграждане на необходимата инфраструктура и газова борса, които ще осигурят диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона.

Срокът за изграждането на

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес