Изграждат модерен медицински симулационен център във Варна

Догодина във Варна започва изграждането на модерен симулационен център, който ще се помещава в нова 9-етажна сграда. Това съобщи ректорът на Медицински университет-Варна проф. д-р Красимир Иванов по време на Деня на отворени врати във Високотехнологичния център по роботизирана хирургия в УМБАЛ "Св. Марина". Проектът е на стойност около 7 млн. лв., а в оборудването на центъра с последно поколение симулатори ще бъдат вложени над 10 млн. лв. Така ще се осигури оптимална възможност за практическа подготовка на бъдещите лекари, каза проф. Иванов. Според него в момента в европейски мащаб не достигат над 1 милион медици, а главният проблем за качествено обучение на студентите е изискването за наличие на болнични структури, където те да трупат опит с пациенти, страдащи от различни заболявания.

Алтернатива са симулаторите, каквито бяха внедрени в клиниките на УМБАЛ "Св. Марина" през последните години. Бъдещият център ще разшири възможностите за практика на студенти и специализанти и то не само от България, а и от целия свят, обобщи ректорът на МУ-Варна. В "Св. Марина" са обучени 4 екипа, които ще работят с инсталираната роботизирана система от четвърто поколение "Da Vinci Xi" за диагностика и лечение на широк спектър заболявания на храносмилателния тракт, коремната кухина, гръдна и урологична хирургия. Тя бе закупена с близо 23,7 млн. лв. по европрограмата "Наука и образование за интелигентен растеж" и с нея вече бяха направени успешно няколко безкръвни и максимално щадящи пациента интервенции.

"При работата с тази система достъп до тялото му има само роботът", поясни ръководителят на катедрата по обща и оперативна хирургия проф. д-р Никола Колев. Според него на ден с "Da Vinci Xi" могат да се извършват 3-4 високотехнологични операции. Засега обаче касата не плаща за модерното хирургично лечение. Надеждата на лекарите е това да се случи скоро.

Коментари

Задължително поле