Изграждат нов православен храм в Свищов на името на Свети Луп от Нове

Стартира строителството на православна църква в новия гробищен парк на Свищов. „Храмът на такова място е потребност и необходимост на всеки християнин, който иска да изпрати своите близки съобразно правослания, традиционен за нас българите, обряд. Решението на Свищовско архиерейско наместничество бе този Божи дом да носи името на един забравен, но важен светец – Св. Луп от Нове“, каза архиерейският наместник отец Руслан Личев.

Преди няколко години, при архиологоическите разкопки на древния римски град Нове, намиращ се на 4 км. източно от Свищов, в олтара на римска църква е открит от полски археолози саркофаг с гравирано на него име Лупус. То е категорично свиделство, че саркофагът е част от мартириум, където са се покояли мощите на Св. Мъченик Луп – слугата на Св. Димитър Солунски. Св. Луп е бил епископ. Той е потопил дянконският орар (б.а.препаска, която носят само дяконите) на Св. Димитър и своя пръстен в мъченическата му кръв и с тях е извършил редица чудеса. Това е станало причина да бъде преследван и убит.

Отец Руслан Личев сподели, че средствата за изграждането на храма са изцяло от дарения и заедно със средствата за неговото обзавеждане и оборудване ще са необходими около 55 000 лева. От Архиерейско наместничество – Свищов се обръщат с молба за помощ и съпричастност, за да се отбележи с духовна почит в името на една нова църква, местнопросиялия светец. „Всяка дарена сума за нас е важна стъпка в завършването на този Божи дом на името на св. Луп от Нове.“, допълни още той.

Коментари

Задължително поле