Песков: Руския подкрепя конструктивен диалог за петрола

Германия отчете трети пореден спад на новозаразените с коронавирус за ден

Алергични и автоимунни болести се овладяват със здравословно хранене

Пристанище „Варна“ е затворено заради силен вятър

Полицията в Бургас: Актове за 11 души, играли карти в едно помещение Общината осигурява тестване на спешните медици

Папа Франциск отслужи онлайн литургия по повод Палмова неделя

Агенция по заетостта е обслужила по електронен път 1890 безработни от началото на извънредното положение

160 пожара с един загинал са станали за месец в Търновско На 230 сигнала за оказване на техническа помощ са се отзовали огнеборците

Каракачанов към Нинова: Всеки некадърен политик се познава по това, че първо посяга на армията

Росен Желязков: Товарният транспорт работи на максимум, пътническият е замръзнал

Бременната годеница на Борис Джонсън е заразена с коронавирус

Полицаи написаха 14 акта за посещения на стадиони и паркове

Диана Ковачева: ЧСИ събират пари от хора, останали без работа заради COVID-19

17-годишното момче с COVID 19 е от Карнобат

Варна губи над 900 млн. лв. при провал на летния сезон 25 000 работни места са в риск заради кризата с COVID-19

Издават Любомир Левчев в Украйна Преводач е поетът Виктор Мелник

Виктор Мелник получи в дар книги на Любомир Левчев.

Най-новата поетична книга на Любомир Левчев „Самосън“ ще се появи в книжарниците на Украйна, научи пръв „Труд“.

Поетът Виктор Мелник, който заема поста първи зам.-председател на Всеукраинския съюз на писателите, пристигна в София по покана на Боян Ангелов – председател на СБП. Освен официални срещи между двамата в програмата на госта беше и посещение в дома на живия класик на българската литература Левчев. В продължил повече от час разговор гостът представи проекти на тяхната организация, които имат отношение към българската литература. Левчев си припомни своите лични контакти с Иван Драч през 80-те години по време на Международните писателски срещи. Твърде рядко украински писатели гостуват в България през последните три десетилетия, а в Украйна официални членове на писателския съюз са над 2000 души. Само десетина от тях обаче се интересуват от нашата литература и превеждат. Сред тях са Виктор Мелник (превел стихове на 6-7 наши поети), Анна Багряна (превела няколко книги), Микола Мартинюк (преводач и издател), Петро Засенко, превел книга на Захари Иванов. През миналата година Боян Ангелов сключи в Киев договор за съвместна дейност между двете организации.

„Изключително се радвам, че такъв виден съвременен поет като Мелник се интересува от моето творчество. Най-сърдечно благодаря! Украинската поезия е забележителна и за мене е чест да излезе нова моя книга в Украйна. Пазя уникален екземпляр на мое издание там от 1975 г. Предайте специални поздрави на председателя на украинските писатели Михаил Сидоржевский” – каза Любомир Левчев и подари на госта си антологичната книга „77 стъпала” и най-новата си стихосбирка „Самосън” (2017). Виктор Мелник обеща, че ще преведе до края на годината „Самосън” и книгата ще излезе в престижно издателство. Той представи съдържанието на една нова украинско-българска антология под заглавие „Верлибра”, излязла в Киев. Неговото посещение в България ще продължи десет дни. На 13 юли десетки почитатели на поезията чуха рецитал му в Българския културен център, където за неговото творчество говориха Боян Ангелов, Захари Иванов и Димитър Христов, а стиховете в излязлата у нас негова книга „Ескизи върху водата” са в превод на Бойка Драгомирецкая. Украинската поезия е много по-позната у нас, благодарение на преводите и изданията, дело на Захари Иванов, Елка Няголова и Димитър Христов, които са съставили няколко обемни антологии.

Виктор Мелник разговаря и с ексминистъра на културата Георги Йорданов, а до 23 юли ще обиколи нашето Черноморие и ще се включи в Лятната академия на изкуствата в Созопол.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.