Издадоха "Споменът през поколенията и времето" за 135-та годишнина на Регионалната библиотека

В Международния ден на книгата и авторското право Регионална библиотека "Пенчо Славейков" представи един сериозен труд "Споменът през поколенията и времето.Материали за историята на град Варна". Издаването му се посвещава на 135-та годишнина от създаването на храма на книгата в града. Идеята за написването на този сборник датира още от далечната 1928 г., когато се организира редакционен комитет, в който влизат тогавашният кмет Иван Церов, председателят на Варненското археологическо дружество Карел Шкорпил и архимандрит Инокентий.

picture-817_320x240

Имената на личностите, включени н редакционния комитет в издаваните брошури тогава , са станали част от топографията на града като названия на улици и поставят жалони за градската памет, каза главният библиотекар Кристияна Димчева. Любопитен факт е, че отговорност на варненската библиотека още от онези времена е да събира всички документи, снимки, текстове и най-дълго списваният "Варненски общински вестник" става неин анжгажимент.

Сборникът е с христоматиен характер, представляващ фототипно статиите от вестника, различни аспекти от историята на Варна, нейните личности през годините.След всички малко или много познати имена се откроява Андреас Вретос, който е бил гръцки консул във Варна през 1854 г. и пише история "Древна и днешна България". Той първи описва в нея Варна като морска столица на страната ни. Книгата е написана на френски език, издавана е няколко пъти в Париж, пази се у нас в Археологическия музей във Варна, но никога не е била превеждана на български език. Авторите на сборника посочват, че е ценно изследване с използване на непознати дотогава извори за българската история.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България