На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

Издигналите кмета на „Младост“ свалят доверието си от нея

Граждани на столичния район „Младост“ свалят доверието си от кмета Десислава Иванчева.

За 7 месеца управление тя не постигна нищо, за да защити каузата, която ни обедини, а некомпетентността й дискредитира цялата кауза „За Зелен Младост“, пише в писмо до кмета, разпространено и до медиите. То е подписано от Георги Пичуров, председател на ИК за издигане на Десислава Иванчева и Кристиана Тодорова, представяващ ИК „За Зелен Младост“.

 

Пълният текст на писмото:

„Писмото до кмета Десислава Иванчева

Ние, членовете на Инициативния комитет, който инициира свикването на местен референдум против презастрояването на Младост и които Ви издигнахме като независим кандидат за кмет, заявяваме своето разочарование от работата Ви като районен кмет и оттегляме безрезервната си подкрепа за Вас.

Вече 7 месеца сте кмет. Постигнатото, за да защитите интересите на гражданите, които ви избрахме и които се обединихме зад каузата „За Зелен Младост“, е близко до нула за сметка на задълбочени, близки до кататонни проблеми в работата на общинската администрация.

Не е инициирана промяна на устройствените планове по посока ново обсъждане и по-приемливи нива на застрояване в частите на Младост. Проблемни общински имоти, предвидени за застрояване, не биват преотреждани за зелени площи. Няма позитивно развитие по знакови обекти, за които поехте ангажимент. Тук вината е основно законодателна, но роля изигра и Вашето решение да оттеглите под натиска на инвеститора до 70-ти блок съдебната молба, с която оспорвахте реституцията на имота със сериозни основания в нея.

Район Младост издаде разрешение за строеж на най-големия обект на територията на ж.к. Младост – Гранд каньон на Гаранти коза. Резултатът от Вашето медийно недоволство срещу този обект беше отстраняването на заместник-кмет и трайното излизане в болничен на главния архитект на района. Преговорите с инвеститора за подобрения в квартала отнеха няколко месеца, но бяха върнати в началната им точка. За тези преговори в цялост гражданите, и дори екипът, с който постигнахте изборна победа, не бяха информирани. Наблюдава се настойчива тенденция в посока затваряне и капсулиране на кметското ръководство.

При предвидения за 20-етажно строителство обект до бл. 11 в Младост 1, Вие първо обявихте заповедта на гл. архитект на София и едва 3 месеца по-късно осъзнахте всъщност какво пише в нея и пуснахте възражение до арх. Здравков. Това трайно увреди интересите на жителите около бл. 11. В същото време сте безкомпромисна по отношение на всички останали, дори да не допускат много по-малки пропуски.

По отношение на градинката до бл. 19-21, където започнаха протестите през лятото на миналата година, не предприемате действия за гарантиране, че няма да се стигне до застрояване. Поради липсата на действия от Ваша страна всички преговори там се водят от Столична община.

Едновременно с липсата на резултатност по тези казуси, повереното Ви ведомство е в перманентна криза. Районната администрация е в хаос, служителите са в стрес и страх от уволнение. Документацията по преписките се бави с месеци, като търговски фирми чакат по 3 месеца за рутинни съгласувания. Липсата на прозрачност и ясно разпределени отговорности логично доведе до съмнения за манипулиране или отмяна на обществени поръчки, за което по сигнали бяха назначени прокурорски проверки. Бяха изплатени хонорари на съмнителни експерти за изготвяне на тръжна документация при налични щатни служители за тази цел, като търгът дори бе оттеглен. Нарочихте за изгонване продуктивен професионалист, за да предложите неговия ресор на доказал се в злоупотребите ‚експерт‘ от управляващата клика. Като позитив трябва да се отбележи все пак раздаването на материали за облагородяване на междублоковите пространства и началото на някакви договорки с фирми за изграждане на детски площадки, чието осъществяване евентуално предстои.

Къде обаче останаха обещанията за прозрачност, за спиране на строителството в зелените площи, за по-добро обслужване на гражданите, за придаване на нов облик на района, за разследване на далавери с облагодетелстване на общински служители, присвояване на общинско имущество? Единственият случай на осветена злоупотреба е от времето, когато всички ние, отдадените на каузата Зелен Младост, работихме активно с Вас и разкрихме конфликт на интереси от страна на строителен надзор. Въпреки че от месеци имате информация за изтекъл договор за авто паркинг отдаден на фирма на управляващите, спряхте започналата процедура за нов конкурс. Забавихте конкурсите за отдаване на търговските площи, въпреки че от месеци разполагахте с пазарната им оценка, и сега сте ответник по дело за безстопанственост.

Ситуацията вместо да се подобрява, се влошава драматично и все повече отдели в общината престават да функционират нормално. Ангажирате времето си с лов на вещици, докато самата Вие изпадате в по-голяма зависимост от управляващите.

Управлението изисква добро образование, визионерство, характер, лидерство, компетентост, умение да се работи с хора и да се създава екип. Нищо от това не е налице. Никой не се е родил научен, но изминалите месеци показват неспособност и нежелание да се научите.

Натрапчивата некомпетентност, станала характерна за Вашето публично говорене и управление, заплашва да сложи трайно петно върху цялата идея „За Зелен Младост“ и да дискредитира автентичното гражданско желание да бъдат защитени интересите на жителите на Младост.

Не можем да го допуснем.

„За Зелен Младост“ бе създаден не да управлява районна администрация. Кметството е средство, не цел.
Ние се обединихме, за да опазим квартала си от управляващата мафия и това е каузата, зад която стоим.
И която отстояваме въпреки и след Вас.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. КМЕТИЦА,бе хора! КМЕТИЦА,жена е .Не виждате ли??????????????

 2. Фурнаджийски лопати… При това прости.

 3. Иван Лапатов - бивш зам. кмет СО Район МЛАДОСТ каза:

  Иванчева се отказа от Зелен Младост още преди около 4 мсесца, в мое присъствие, а и на членове на Зелен Младост. В един офис. Пичуров и Тодорова не присъстваха, но останалите бяха доста неприятно изненадани. Единственият човек на когото не му пукаше изобщо беше самата кметица.
  Сега не е ясно, от кого точно си свалят доверието. Отдавна няма субект.
  Това в истината, нали И…., Е….., В…..,
  Или това сега в някаква нова Манипулация.
  Предстои да се види.

 4. Нали искате пряка демокрация, референдуми, допитвания… Ето го резултата. Демокрацията не е измислена за прости хора.

 5. Иван Лапатов - бивш зам. кмет на СО Район МЛАДОСТ каза:

  Гранд Каньон беше само мащабен повод. Но …. той се случи, както Съветът, Гл архитект и аз, предвидихме. За тези които им е интересно- самата кметица беше съгласна. Даде назад след средата на съвета.
  Мен искаха на ме махнат малко след ката бях назначен.

 6. Даже закъсняха 🙂 Но по-добре късно отколкото никога…Доста гафове, доста некадърна, с извинение!

 7. Не стреляйте по пианиста, той толкова си може☺☺☺

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.