Издирваният от Интерпол румънец Овидиу Семенеску в нов заговор срещу Гешев

Атанас Чобанов, Димитър Стоянов (Митко BIRD-а) с румънеца Атила Биро

Замесени са Къро, Чобанов и Митко BIRD-а. Този път активното мероприятие е под благовиден предлог на сбирка в София
 
Издирваният от Интерпол румънец, за когото се твърди, че в момента живее и се укрива в Швейцария – Овидиу Семенеску, е организатор на пореден заговор за елиминирането на главния прокурор Иван Гешев. Името на Семенеску стана обществено достояние  миналата седмица в материали, оповестени от прокуратурата. От бележки и записи на телефонни разговори стана ясно, че румънецът осигурява финансиране и организация за овладяване на държавата чрез поредица от активни мероприятия срещу представители на прокуратурата и МВР.

В разговорите като изпълнители на поръчките, се споменават партиите ДБ и ПП, лидерите им ‘‘Асенчо и Кирчо‘‘, а активен участник в комуникацията  с бившия висаджия Красимир Каменов се оказа и Митко BIRD-а. Авторът от сайта Димитър Стоянов сам потвърди автентичността на разговорите, дори призна, че е съпричастен към активните мероприятия срещу обвинител №1. 

Оказва се, че от днес до четвъртък двамата труженици на „Къро“ от BIRD – Атанас Чобанов и Димитър Стоянов, събират в софийския хотел „Форум“ група от 20-ина български и румънски журналисти, основно от малки населени места, за да ги обучават в „разследваща журналистика“. В обучението ще се включи и Атила Биро, румънски партньор на Чобанов и Стоянов. 
Съвместното обучение всъщност потвърждава тезата на прокуратурата, базираща се на разкритията, за тясна връзка между български олигарси и криминални босове с румънеца Овидиу Семенеску. Именно под негова опека 4 дни в София Чобанов, Митко-BIRD-а и Биро ще се правят на лектори. 

За Овидиу Семенеску у нас се знае малко, извън това, че е съпричастен към дело за изнудване, по което за него е издадена европейска заповед за арест. Смята се, че Семенеску се подвизава в Швейцария и с френски паспорт. В Румъния се знае, че в миналото е бил свързан с високопоставени шефове от тоталитарната политическа полиция „Секуритате“, а по-късно започнал да върши „специфични“ услуги и за чужди служби, с чието покровителство изглежда се ползва до днес. Това се потвърждава от самия Къро, който говори с респект за „Овидиу от Цюрих“ – именно под това име е запаметен един от звуковите файлове във флашката, открита от прокуратурата при претърсвания в жилище, обитавано от обвиняемия по делото – Дилиян Георгиев: 

Красимир Каменов-Къро: Нашите връзки там са много по-големи в Швейцария. Те скриват американците, брат. 
Неизвестен: -Е, а, добре.

Къро: Аз нали ходих там, нали си спомняш. Ти ще разбереш по-натам какво сме направили на тия нещастници. 

Неизвестен: Да, бе, ти ми каза, че си ходил в Швейцария, да.

Къро: Ти ги мани тия неща, дет се развиват. Сега това е от моето ходене, аз ще ги излекувам тия, те затова ме натиснаха така…“

Името на румънеца присъства и в една от бележките, открити при претърсванията:

„Здрасти,

Имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Той поема лобистите от Щатите. Къро също е насреща и Овидиу от Швейцария. Казаха, че са ти изпратили и материал. Материал за продажба от Цюрих.

Важно е да намерим хора да пищят срещу Каскета, ние ще им кажем какво. Тони Парфюма на Кокорчо също търси компромати и ще помага. После нашите хора ще си го поемат от Щатите, за да го приключим. Има и по-радикални варианти, но за сега така действаме.

Митко С.“

Името на румънеца Овидиу присъства в една от бележите, открити при претърсванията в дома на двамата обвинени за заговора. На няколко пъти в телефонните записи и Красимир Каменов - Къро говори за влиятелните контакти на живеещия в Цюрих Овидиу Семенеску.

Честото споменаване на румънеца Овидиу Семенеску показва, че той има водеща роля в опитите за дискредитиране на главния прокурор Иван Гешев. А както става ясно и от останалите разговори на Красимир Каменов, заговорниците ползват различни методи – наемане на лобисти, изготвяне на доноси, разпространение на манипулативни поръчкови публикации.

Последните обикновено се появяват първо именно в сайта BIRD. Всичко това води до извода, че „журналистическото обучение“ в София, зад което надничат Овидиу от Цюрих и Къро, не е нищо друго освен параван за поредна хибридна атака, най-вероятно пак срещу прокуратурата и персонално срещу обвинител №1. Още повече, че лично Красимир Каменов казва на неизвестния си събеседник, че е бил „в Цюрих при Овидиу“ и скоро ще разбере „какво сме направили на тия нещастници“.

В типичен за ъндърграунда сленг Къро казва каква е целта на близостта му с румънския му съучастник – „ще ги излекувам тия…“ Обикновено зад подобни думи в криминалните среди се визират действия като дискредитиране, отстраняване, елиминиране и прочие. Поръчителите са известни – Къро и Овидиу, изпълнителите също – Чобанов, Митко BIRD-а и партньорите им. Последните днес са в София в опит да прикрият поредното активно мероприятие като семинар за „разследваща журналистика“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване