Издирван от властите на Гърция за трафик на мигранти, остава в ареста

Това реши съда по искане, поддържано от Апелативна прокуратура –Велико Търново

По искане на Окръжна прокуратура – Русе, поддържано от Апелативна прокуратура – Велико Търново, българин, който е издирван от властите на Гърция, остава в ареста. Нашенецът е задържан на основание издадена европейска заповед за арест /ЕЗА/. Апелативният съд в старата столица потвърди определението на Окръжен съд - Русе, с което по отношение на В.В. е взета мярка „задържане под стража“ до приключване на производството по екстрадирането му. Определението на апелативната съдебна инстанция не подлежи на обжалване.

В.В. се издирва с Европейска заповед за арест, издадена на 27 април 2018 г. от заместник прокурор при Апелативен съд на Тракия, Гърция, заради трафик на хора. В.В. Е уличен в превозването на нелегални мигранти през територията на Гърция и изпълнение на съдебно решение на Апелативен съд – Тракия от 2015 г. Същият е признат за виновен и осъден за това, че през 2010 г. в съучастие с други лица, използвайки два автомобила, в района на турско-гръцката граница, са приели и превозвали укрити четиринадесет мигранти от Афганистан, Деянието е извършено с цел придобиване на печалба. След изпълнение на наложеното наказание, В.В. е предсрочно освободен, като в оставащият пробационен срок от една година и 27 дни му е определена мярка за неотклонение, задълженията по която той не е изпълнил.

Поради това гръцкия съд е разпоредил ефективно изпълнение на останалата част от наказанието и е издал ЕЗА. В. В. е установен при влизане на територията на страната ни и на основание издадената ЕЗА, с прокурорско постановление от 2 септември е задържан за срок от 72 часа до внасяне на искането в съд за вземане на мярка за неотклонение.

Коментари

Задължително поле