Издирват отвлечени деца чрез фейсбук

България е 15-ата държава в света, която въвежда системата

ГДБОП вече ще издирва похитени деца и чрез фейсбук. Потребителите на социалната мрежа ще получават съобщения, ако малчуган бъде отвлечен или е обявен за търсене от роднините му и има опасност за живота му. Това става благодарение на системата “AMBER Alert - изчезнало дете”, която е свързана с фейсбук. Партньорската програма между МВР и социалната мрежа стартира вчера.

През платформата антимафиотите ще изпращат съобщение до централата на Фейсбук, откъдето ще бъде разпространявано до всички потребители на социалната мрежа, които се намират в радиус от 200 километра от мястото, където детето е станало жертва. Известието ще съдържа актуална снимка на малчугана, описание за него, както и данни за похитителя и автомобила му, ако има такава информация. Потребителите на фейсбук ще виждат сигнала в потока от новини, без да се налага инсталиране на допълнително приложение. Системата няма да се използва за т. нар. родителски отвличания или за избягали от дома си тийнейджъри, които са отишли при приятели. В ГДБОП ще се приемат денонощно сигнали на тел. 02/9828353 и на [email protected].

България е едва 15-ата държава в света, която въвежда системата.

“Досега с “AMBER Alert” са спасени близо 900 деца. Надявам се никога да не се наложи системата да се използва в България”, каза вчера Емили Вачер, директор “Доверие и безопасност” във фейсбук.

“AMBER Alert” съществува в САЩ от 1996 г. Системата е кръстена на 9-годишната Амбър Хагерман, която е похитена и убита през 1996 г. в Тексас. В началото съобщения за похитени деца се разпространяват по телевизии, радиа, билбордове и указателни табели. Фейсбук се включва през 2011 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право