Робот вдига „на крака” хора в инвалидна количка Уникално българско изобретение дава нова надежда

Организират първата по рода си лятна строителна академия в Габрово Тя ще събере 64 ученика от най-престижните гимназии от 15 града в България

Увеличават се болните от варицела във Варна

Фюри „стана американец“, за да пребие Том Шварц

Аржентина и Уругвай останаха без ток

Министър Караниколов: Язовирите в тежко състояние ще бъдат ремонтирани от държавата

Журналистът Анна Заркова за злоупотребите с право: Криминални типове водят стотици дела срещу магистрати

Пак златна награда за Стоичков

Моторист загина след удар с кола във Враца

Пламен Марков, двукратният победител в анкетата за треньор №1 на годината на „Труд“: Вече трудно ще говорим за класирания

Конгресът на БСП прие политически доклад за евровота, отчетоха ръст на гласовете Националният съвет трябва да изготви предизборна платформа за местните избори до 31 юли 2019 г.

Президентът: Храмовете и вярата винаги са били сигурният брод на българския народ към съкровената ни национална идентичност

Язовир в Стражишко преля за втори път за една седмица

Борисов ще разговаря с еврокомисаря Мария Габриел за изграждането на суперкомпютър у нас

Президентът Радев: Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки Много е важно България да не остава без политическа опозиция, заяви държавният глава

Издирват ромски съкровища в Северозапада и отвъд Дунав

Снимка: Ranica.bg

Стари ромски занаяти, които са почти на изчезване, ще бъдат открити, показани и запазени със средства от европейските фондове. Иницитивата е по проект на неправителствени организации от Северозападна България и съседните й области в Румъния.

В започналото вече проучване са издирени и анкетирани майстори от ромски произход от 11-те общини в областта от Дунав до Балкана. Те са кошничари дърводелци, билкари, ковачи, гъдулари, пчелари, каменари, търговци на добитък – джамбази, строители – дюлгери, и калайджии. Според експертите сега занаятчиите сами търсят пазар за стоките си и предлагат изделията си на панаири и събори в Монтана, Видин, Враца и Лом. По-рядко в София и в съседна Румъния.

Най-трудно за препитание е калайджийството, тъй като медните съдове все по-малко се използват в съвременните домакинства. Майстор-калайджия от Берковица пътува в целия северозападен регион, за да предлага занаята си. Проучването на ромските занаяти и населените места, в които могат да се видят е само първата част на проекта „Открийте съкровищата на ромите”. В Монтана инициативата разработва „Агенцията за регионално развитие и Бизнесцентър 2000”.

Заедно с партньорите си от Видин и областите Долж и Мехединци организацията ще изготви стратегия за трансграничния регион и ще начертае общи маршрути с местата на традиционната ромска култура. Проектът предвижда демонстрационни туристически обиколки, изграждане на представителни центрове, организиране на фестивали и участия на ромите-майстори в туристически изложения в София и Букурещ.

Стойността на проекта е 359 хиляди евро.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Хей това тук не е на баща ви чифлика ! Взимайти си ромите циганите мангалите и се разкарайте ! Българският народ не е длъжен да издържа роми.

    Искаме :
    тотално закриване, забраняване , разследнане и осъждане на всички паразитни НПО та и особено на тези които са дирижирани от вън и от СОРОС .
    Махайте се , изчезвайте !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.