Издирват 22-годишен нашенец за закани за убийство и побой на момиче в Германия

Снимка: Архив

Другата седмица съдът решава за екстрадицията на младежа

22-годишен мъж от търговищко село е задържан след получена европейска заповед за арест, заради закани за убийство и тежък побой, който нанесъл на приятелката си – германска гражданка.

Биржан Я. беше арестуван във вторник, а в петък Окръжният съд в Търговище ще гледа мярката за задържане. Другата седмица ще се произнесе и по искането за екстрадиране на младия мъж.

Престъплението, заради което го издирват от Германия, е станало през март тази година, уточниха от Апелативна прокуратура във Варна. Младият мъж бил на квартира или общежитие град Щадталендорф. Имал приятелка, която се предполага, че е от турски произход, но има германско гражданство. На 5 март се разразила брутална сцена на ревност и Биржан първо се заканил с убийство на момичето, а после му нанесъл тежък побой.

Пострадалата била с хематоми в областта на очите, разкъсвания по лицето и други, но младежът не я пуснал да си тръгне, а я заключил, което е противозаконно лишаване от свобода.

Пуснал я да си ходи на другата сутрин, а по-късно и той самият побързал да напусне квартирата и да се прибере у дома в България.

След като не го намерили там, германските власти издали заповед за арест.

За различните престъпления, извършени спрямо момичето там, законът предвижда лишаване от свобода до 5 години, припомнят от прокуратурата във Варна.

Коментари

Задължително поле