Издъхна данъчният шеф, прострелян насред София (обзор)

След серия операции Иво Стаменов починал около 11 ч. във ВМА

Килърите не са разкрити

Иво Стаменов, началникът на отдел “Фискален контрол” в Националната агенция за приходите (НАП), почина днес във Военно-медицинска академия. На 18 декември м.г. 43-годишният държавен служител бе прострелян в центъра на София и 26 дни лекарите се бориха да спасят живота му. След серия операции, при които са му прелети големи количества кръв, състоянието му се влошило рязко в четвъртък и той издъхнал около 11 ч., научи “Труд”.

Наемният убиец издебнал от засада Стаменов малко преди 8,40 ч. във фаталния ден. Данъчният шеф идвал на работа с джипа си БМВ Х3 по улица “Дунав” към булевард “Дондуков”, където е централното управление на НАП. Килърът стрелял с карабина само веднъж. Куршумът пробил предното стъкло и улучил данъчния шеф в рамото, като засегнал белия му дроб и важен кръвоносен съд.

Водещата версия на полицията е, че показното покушение е свързано с работата на Стаменов. Той е бивш служител на МВР, след което постъпил в НАП. Ръководеният от него отдел се е занимавал с контрол върху търговията с рискови акцизни стоки като цигари и алкохол, а отскоро и с горива.

Три дни след атентата премиерът Бойко Борисов проведе съвещание с главния прокурор Сотир Цацаров, министрите на финансите Владислав Горанов и на вътрешните работи Валентин Радев, началниците на НАП и Агенция “Митници”. “Когато стрелят по данъчен, стрелят по самата държава, и ако ги оставим безнаказани, утре ще посегнат и на друг”, заяви министър-председателят и обеща ответни мерки на държавата.

До момента поръчителите и извършителят не са разкрити. Сайтове от Кърджали съобщиха преди дни, че разследващи покушението срещу данъчния шеф са пристигнали от София да проверяват местна фирма, но подробности не бяха огласени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право