Иззети са от склад в Търново над 7 тона негодни храни от над 30 вида

Стоките са с подменени етикети и са продавани в цялата страна

Проверка в склад във Велико Търново преди броени дни, в който се оказа, че се преетикират хранителни продукти с изтекъл срок на годност, разкри още шокиращи нарушения. Установено е, че фирмата-нарушител зарежда закусвални, хлебозаводи и сладкарски цехове с храни с изтекъл срок на годност.

Проверката в склада бе извършена от Стопанска полиция и Агенцията по храните под наблюдението на Районна прокуратура – Велико Търново по сигнал на Господарите на ефира. Потресаващите факти сочат, че са иззети над 7 тона са храните с изтекъл срок на годност, като те са повече от 30 вида. С тях собствениците на склада зареждали обекти в цялата страна.

„Установена и доказана е подмяна на срока на годност, извършващ се в момента на проверката от работещите във фирмата. Всички стоки, след като е определен някакъв срок на годност, това означава, че в рамките на този срок те са безопасни. Не е допустимо да се продават където и да е, стоки с изминал срок на годност“, заяви д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново.

Той поясни, че проверката е установила, че на много места на етикета на артикулите е бил заличаван срока на годност и че всички тези храни ще бъдат изпратени за унищожаване, а на собствениците на склада ще бъдат съставени актове.

Д-р Станимир Спасов уточни, че максималните глоби в тези случаи са 4000 лева.

„Прокуратурата може да наложи по-сериозни санкции, ако прецени, че тези храни представляват заплаха за живота на хората“, заяви д-р Спасов.

Коментари

Задължително поле