Иззеха 3 млн. фалшиви евро от пловдивска печатница

3 млн. евро фалшиви банкноти са били иззети от престъпна група българи, разпространявала ги във всички европейски държави, каза директор на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов по време на брифинг в Специализираната прокуратура във връзка с неутрализирана организирана престъпна група за производство и разпространение на фалшиви евро, предаде „Фокус”.

„По тази организирана престъпна група колегите от ГДБОП работят от началото на месец май. Банкнотите с тези характеристики са засечени в различни европейски държави от края на миналата година”, заяви той.

По думите му вероятно и групата работи от края на 2015 г., а задържан има от вчера при сделка в София на бензиностанция на Южната дъга.

„Бяха проведени доста оперативно-издирвателни мероприятия, в които помощта, която ни беше оказана от Европол, беше решаваща. Към вчерашната реализация се подходи по редица оперативни съображения като бяха договорени сделки от тази група в момента на тази сделка започна тази реализация. Първите задържания станаха на територията на София, а впоследствие се подходи към Пловдив, тъй като колегите бяха установили място, което според тях се намира печатницата за пари. Така се и оказа”, поясни гл. комисар Спиридонов.

„Влизането на помещение, което се намира в промишлената зона на град Пловдив се установи печетарска машина за много банкнотни, които са над 3 млн. евро, които са напечатани, нарязани. Част от тях са със залепени холограми, други не. Те са с номинал 50 и 100 евро. Бяха извършени обиски общо на 14 адреса и лични обиски на 9 задържани”, уточни той.

По думите му по много от домашните адреси и такива, които бяха засечени, че се ползват от групата, са намерени еврови фалшиви банкноти. Той отбеляза, че към момента продължават процесуално-следствените действия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право