Изискването за положителен PCR тест препъва годни донори на плазма

Половината желаещи, потърсили варненския кръвен център, нямали достатъчно антитела

22 души са дарили плазма в кръвния център във Варна за последната седмица, съобщи областният управител Стоян Пасев. Според него още толкова потенциални донори не са успели да помогнат, тъй като не са изградили достатъчно антитела. Друг проблем е, че хора, преболедували COVID-19 се връщат, тъй като са прекарали заразата, без да си направят PCR-тест, допълни Пасев и заяви, че ще настоява пред здравните власти за промяна в изискванията за донорство.

С дарената за седмица плазма може да се помогне на 66 пациенти с COVID-19 в тежко състояние. В такова в момента в интензивния сектор на МБАЛ "Св. Анна" са петима лекари. 56 медицински специалисти са дали положителни проби за коронавирус от миналия четвъртък насам, а броят на новозаразените в региона е 1740, пет от които са деца, допълни областният управител.

Според него пада възрастовата граница на починалите с COVID-19. За седмица битката за живот за загубили 56 души, сред които и 30-годишен мъж. Заразата продължава да се разпространява основно дифузно и в семейни огнища. Регистрирани са такива и в две военни поделения, както и сред курсанти във ВВМУ.

Много болни инспектори има и в РЗИ-Варна. Само трима връчват предписания за карантина и въпреки помощта от страна на полицията и общините, закъснението е от около седмица,  каза Пасев. С извинение към гражданите той подчерта, че бавенето на предписанията не удължава карантината и изрази надежда, че от понеделник процедурата ще бъде улеснена.  

Коментари

Задължително поле