Изкачваме се 10 позиции по икономическа свобода България е класирана на 37-о място в света

България е на 147-мо място в света по критерия “свързване с електричество”, който е част от оценката на Световната банка за условията за правене на бизнес.

Влошават се условията за закриване на фирма

Отчитаме напредък при разрешителните за строеж и отпускането на кредити

България е 37-мо място в света по икономическа свобода като се изкачва с десет позиции през 2019 г., показва доклад на “Херитидж” (Index of economic freedom). Данните представи Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). В проучването са включени 153 страни.

Изкачването в класацията се дължи на регулациите в трудовото законодателство – облекчаване на процедурите за наемане на чужденци и еднодневните договори за работа, отпускането на кредити, както и доброто състояние на фиска, каза председателят на БТПП.

За десети път от палатата синтезират представянето на страната в международни класации. От 26 класации, в 15 България подобрява позициите си, в 8 влошаваме класирането си, а в две сме запазили положението си.

Според класацията на Световната банка (СБ) за правене на бизнес страната ни пада в класацията с 9 позиции до 59-то място през 2019 г. от общо 180 страни. Преди нас са Румъния (52-ро място), Сърбия (48-мо място) и Македония, която се нарежда на 11-то място. “Нужно е повече да работим за облекчаване на бизнеса”, каза Симеонов. В проучването от СБ са оценили страната ни по 11 критерия, като с най-лош резултат сме по “свързване с електричество” – 147-мо място.

“Недопустимо е страната ни да заема 147-мо място в света по “свързване с електричество” и това е един от критериите, заради които не сме на по-добро място в класацията за правене на бизнес”, коментира Цветан Симеонов. Според Световната банка през 2019 г. губим позиции по критериите за откриване на фирма (99-то място), както и за закриване на фирма (56-то място).

“Многократно сме напомняли и за тежките процедури по несъстоятелност, скъпоструващи и продължаващи с години”, допълни Симеонов. Напредък имаме по издаване на разрешение за строеж, където от 51-во място през 2018 г. сме на 37-мо през 2019 г. Добро класиране имаме по критериите “международната търговия” (21-во място) и “защита на инвеститорите” (33-то).

Според Световния икономически форум в класацията за конкурентоспособност сме на 49-та позиция, с едно място по-нагоре от предходната година. Страната отбелязва напредък по макроикономическата стабилност (25-то място) и висшето образование (54-то).

 

Тенденция

Привличаме аутсорсинг сектора

Имаме много добри конкурентни позиции в целия свят по ниски данъци, състояние на 4G мрежата и сме локация, привличащи фирми от аутсорсинга – ние сме сред първите 10 страни в глобален план.

В класацията за дигитална конкурентоспособност страната ни се нарежда на 42-то място от 63 държави, участващи в прочуването. “Добрите ни резултати в тази класация са от дигиталните умения на бизнеса, но назад ни дърпа технологичното бъдеще – готовността на ни за дигитализация”, каза Олга Чугунска, икономически анализатор в Българската търговско-промишлена палата.

В индекса за просперитет също отбелязваме напредък – на 47-ма позиция сме от 51-ва през миналата година.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.