На 17 август 2018 да почерпят

„Лудогорец“ остана сам от родните клубове в Европа

ЦСКА атакува и през Трансилвания

Знаменитости отдават почит на Арета Франклин

Още през 2015 г. трябвало да сменят дисковия масив В резервния център на Търговския регистър работят само климатиците

ПРАВО НА ОТГОВОР

Катар налива $15 млрд. в турската икономика

Скарлет Йохансон е най-високоплатената актриса в света

Коли и камиони вървят по мост на 5 века Кадин мост в село Невестино е построен през далечната 1470 г.

Скандинавските авантюри на ЦСКА

Посолството на САЩ в Прищина: Косово и Сърбия нямат неограничена свобода на действие

20 изчезнали след срутването в Генуа (ИНФОГРАФИКА) Рим обяви извънредно положение, деблокира 5 млн. евро

Вашингтон заплашва Анкара с нови санкции, ако пастор Андрю Брънсън не бъде освободен

Нападнаха с бомби офис на италианската крайнодясна партия „Лига“

Директорът на „Аварийна помощ“ пред „Труд“: Открито е опасно нерегламентирано сметище в София

Изкачване на планинските първенци в България, Словения и Румъния посвети СТД „Академик” – Свищов на 80-годишнината си

Студентското туристическо дружество „Академик” – Свищов организира изкачването на 10-те планински първенци на България по повод 80-годишнината си.

Над 50 членове на второто в страната ни студентско туристическо дружество се включиха в юбилейното изкачване, разпределени в пет лъча. Първият лъч покори вр. Ботев (2376 м.) в Стара планина и вр. Богдан (1604 м.) в Средна гора. Вторият лъч бе в посока вр. Мусала (2925 м.) в Рила и вр. Руен (2251 м.) в Осоговска планина. Участниците в третия лъч изкачиха вр. Радомир (2029 м.) в Беласица и Гоцев връх (2212 м.) в Славянка. Предизвикателството за четвъртия лъч бяха вр. Перелик (2191 м.) в Родопите и вр. Вихрен (2914 м.) в Пирин. Петият лъч се отправи към Черни връх (2290 м.) във Витоша и вр. Руй (1706 м.) в едноименната Руй планина. Участниците във всеки от петте лъча развяха по 10те най-високи планински върха знамето на свищовското студентско туристическо дружество, което за своите 80 години трикратно е награждавано с медал „Алеко” – най-високото отличие на БТС, а през 1986 г. получава престижното държавно отличие, орден „Червено знаме на труда”.

След покоряване на върховете, участниците от различните групи се срещнаха на хижа Яна, близко до Кюстендил, където отпразнуваха заедно постигнатите резултатите от проведените изкачвания по маршрутите.

По повод 80-та годишнина, членове на студентското туристическо дружество се устремиха и към най-високите планински върхове на Словения и Румъния. „Покоряването на високия 2864 м. връх Триглав в Юлийските Алпи (Словения) изисква много сериозна физическа подготовка и туристически умения поради наличието на виа-ферата (железен път), а освен това, почти цялата част е скално катерене и изкачване по скала”, коментира водачът на групата Николай Нейков. Към първенеца на Словения, който е предизвикателство за туристи със специални умения, се отправиха 9 от най-добре подготвените членове на дружеството, но лошото време – дъжд, силен вятър, мъгла и гръмотевици, не им позволи да преминат последните 300 м. денивелация до върха. На следващия ден след нов, но отново неуспешен опит за изкачване, групата продължи по предварително уточнения маршрут – Постойнска яма, Предямски град и Плитвишки езера.
С лошо време посрещна свищовските туристи и румънският връх Молдовяну (2544 м) в Карпатите. Към първенеца на северната ни съседка се отправи 12-членна група. Преминавайки през други пет върха и близо 5-часово ходене по билото, сблъсквайки се с дъжд, гръмотевици и температури между 0 и 5 ºC, седем души, водени от Кирил Стоянов, изкачиха връх Молдовяну и гордо развяха знамето на СТД „Академик” – Свищов.
Според предварително планираните прояви в годишния календар на дружеството, новата учебна 2017/2018 година свищовските туристи ще започнат с изкачване на връх Ботев и походи до хижите Ехо и Козя стена в Стара планина.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.