Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

По-леки мерки след 3 дни спад на заразени (обзор)

Връщат на фирмите част от оборота

СЗО: Хирургическите маски забавят разпространението на коронавируса

Kредитите с различна ваканция Допитване на “Труд” сред банкери показа, че първоначалното отсрочване може да бъде за срок от 2-3 месеца

Министър Захариева: Основен приоритет за ЕС остава борбата с разпространението на коронавируса и подкрепата за икономиките

Връщат пари за парно с изравнителните сметки

Изкачване на планинските първенци в България, Словения и Румъния посвети СТД „Академик” – Свищов на 80-годишнината си

SAMSUNG CSC

Студентското туристическо дружество „Академик” – Свищов организира изкачването на 10-те планински първенци на България по повод 80-годишнината си.

Над 50 членове на второто в страната ни студентско туристическо дружество се включиха в юбилейното изкачване, разпределени в пет лъча. Първият лъч покори вр. Ботев (2376 м.) в Стара планина и вр. Богдан (1604 м.) в Средна гора. Вторият лъч бе в посока вр. Мусала (2925 м.) в Рила и вр. Руен (2251 м.) в Осоговска планина. Участниците в третия лъч изкачиха вр. Радомир (2029 м.) в Беласица и Гоцев връх (2212 м.) в Славянка. Предизвикателството за четвъртия лъч бяха вр. Перелик (2191 м.) в Родопите и вр. Вихрен (2914 м.) в Пирин. Петият лъч се отправи към Черни връх (2290 м.) във Витоша и вр. Руй (1706 м.) в едноименната Руй планина. Участниците във всеки от петте лъча развяха по 10те най-високи планински върха знамето на свищовското студентско туристическо дружество, което за своите 80 години трикратно е награждавано с медал „Алеко” – най-високото отличие на БТС, а през 1986 г. получава престижното държавно отличие, орден „Червено знаме на труда”.

След покоряване на върховете, участниците от различните групи се срещнаха на хижа Яна, близко до Кюстендил, където отпразнуваха заедно постигнатите резултатите от проведените изкачвания по маршрутите.

По повод 80-та годишнина, членове на студентското туристическо дружество се устремиха и към най-високите планински върхове на Словения и Румъния. „Покоряването на високия 2864 м. връх Триглав в Юлийските Алпи (Словения) изисква много сериозна физическа подготовка и туристически умения поради наличието на виа-ферата (железен път), а освен това, почти цялата част е скално катерене и изкачване по скала”, коментира водачът на групата Николай Нейков. Към първенеца на Словения, който е предизвикателство за туристи със специални умения, се отправиха 9 от най-добре подготвените членове на дружеството, но лошото време – дъжд, силен вятър, мъгла и гръмотевици, не им позволи да преминат последните 300 м. денивелация до върха. На следващия ден след нов, но отново неуспешен опит за изкачване, групата продължи по предварително уточнения маршрут – Постойнска яма, Предямски град и Плитвишки езера.
С лошо време посрещна свищовските туристи и румънският връх Молдовяну (2544 м) в Карпатите. Към първенеца на северната ни съседка се отправи 12-членна група. Преминавайки през други пет върха и близо 5-часово ходене по билото, сблъсквайки се с дъжд, гръмотевици и температури между 0 и 5 ºC, седем души, водени от Кирил Стоянов, изкачиха връх Молдовяну и гордо развяха знамето на СТД „Академик” – Свищов.
Според предварително планираните прояви в годишния календар на дружеството, новата учебна 2017/2018 година свищовските туристи ще започнат с изкачване на връх Ботев и походи до хижите Ехо и Козя стена в Стара планина.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.