Изключително дарение постъпи в НИМ

Знамето на Втора мъжка гимназия на град Скопие е у нас

Националният исторически музей (НИМ) получи изключително ценен подарък – идеално запазено знаме на Втора мъжка гимназия “Св.Климент Охридски” от град Скопие.

Флагът е от втората половина на ХХ век, когато населението на Скопие се е смятало за българско и затова изображението и надписите на знамето са върху българския трицвет – бяло, зелено, червено.

Изображението на Климент Охридски е от известната едноименна църква от град Охрид, а надписите са на чист български език.

Светинята е изложена за българските медии и телевизии в кабинета на директора на НИМ – проф. Божидар Димитров.

Знамето е дарено от Антонио Василев, председател на фондация “Българи” и член на Управителния съвет на Съюза на колекционерите в България. Той е преценил, че такъв ценен експонат не може да се съхранява в частно лице, а само в стълба на националната идентичност – Националния исторически музей.

Българският трикольор с царски знаци в четирите краища на знамето и надписите на български език показват неговата ценност, тъй като е свидетелство за националната принадлежност на населението на Скопие и на цяла Македония. Този флаг потвърждава думите на днешния министър-председател на Македония Зоран Заев, че българите и македонците са един народ.

Коментари

Задължително поле