Изкупуването на житото тръгна от по-високи цени На пристанището товарят фуражна пшеница по 280-290 лв. за тон

Снимка: Архив

Изкупните цени на житото от новата реколта тръгнаха от по-високи стартови нива в сравнение с миналата година, когато бяха 270 лв/тон. След жътвата, която върви към своя край, пшеницата се търгува по 280-290 лв/тон франко пристанище, посочи за „Труд д-р Стефан Иванов, шеф на „Зърнени храни „АД Силистра и Варна, един от най-големите производители и износители в страната.

Средните добиви в Добруджа са между 550-750 кг на декар.  На пристанище Варна се товарят 7 големи кораба, предимно фуражна пшеница по фючърсни сделки, сключени през април-май. Има покачване на цените, но не се знае докога, всичко зависи от международните борси, коментира експертът. Съотношението евро-долар заради Брекзит продължава да оказва негативно влияние.

Тази година се очаква произведеното жито в България да е 5.5 млн.тона, а с преходния остатък близо 6 млн.тона. Все още няма представителни извадки за качеството на новата реколта. Не се знае и с какво количество, а и на какви дъмпингови цени Русия ще атакува международните пазари. Нейното производство е 72 млн. тона, на Украйна-40-50 млн.тона, а Румъния с 8-9 млн.тона.
Родните фермери очакват много добра реколта от слънчоглед, който комбайните започват да прибират след десетина дни, както и от царевица. Прогнозните изкупни цени са съответно 550-600лв/тон и 270-280 лв./тон.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Авторката предрешава въпроса, че Русия ще атакува международните пазари с дъмпинг. За Румъния и Украйна нищо не казва. Очаква се тази година семките да поскъпнат.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.