Изкусен винар управлява Сухиндол трети мандат

Кметът на Сухиндол Пламен Чернев се слави като изкусен винопроизводител. Не му приписват майсторлъка само заради това, че управлява трети мандат винарски град, но и защото по образование е инженер-технолог на виното и пивото. Освен това управникът обработва 10 декара наследствени лозя и от реколтата с мерак приготвя домашно вино, а професията си е превърнал в хоби.

"Вино и деца се правят с много любов", е максимата на Пламен Чернев, преди да запретне ръкави и да насипе гроздето. "От хубава мома - хубава булка. Така е и с производството на вино. От добра реколта еликсир. От калпаво грозде само ракия може да се направи", реди духовитият градоначалник.

Чернев с охота споделя тънкостите на занаята. Той е категоричен, че важно условие за доброто качество на домашното вино е чистотата на съдовете.

"За приготвянето на 1 литър вино са нужни 3 литра вода, за да бъдат измити и изпарени каците и да няма лош дъх напитката. Не може в бурето, в което си държал кисело зеле, да правиш вино", изтъква Пламен Чернев.

Той напомня на мераклиите сами да забъркат гроздов еликсир, че бялото вино не ферментира с джибрите. За червеното вино обаче важи обратното условие, за да може да бъдат извлечени антоцианите (б.а. - багрилните вещества). "Ферментацията на белите вина се получава при по-ниска температура и затова бяло вино по-трудно става при домашни условия", уточнява Чернев.

Кметът на Сухиндол не крие, че е фен на гроздовите сортове мускат и шардоне за бяло вино и на каберне совиньон, гъмза, мерло и каберне за червено вино. "Наименованието на сорта "Мерло" идва от италианската дума, която означава "сврака". Птиците обичат да кълват гроздовите зърна и заради това над лозовите масиви в Италия има опънати мрежи, за да се съхрани реколтата от пакостливите врани", разкрива Пламен Чернев.

Градоначалникът на Сухиндол е откровен и подчертава, че домашното вино излиза по-евтино от купешкото, но само ако не се вкисне съдържанието на кацата. "Което не става, отива в казана за ракия. Неслучайно мъдрите хора са казали: "Ако имаш едно кило брашно, дай го на майстор да ти го приготви!" Така е и с гроздето, вместо да си правиш експерименти и да го разваляш, дай го на специалист да ти приготви качествена напитка", съветва Чернев.

Освен технолог обаче той е и енолог. Член е на Съюза на енолозите в България. "Това означава, че съм доктор по вината. Виното има живот, а аз мога и да го лекувам. Понякога се налага да се добавят сулфати и сулфити, за да го стабилизират. Опитвал съм да правя биовино, но като няма какво да го стабилизира, се вкисва", допълва Пламен Чернев.

И докато управлява общината, познавачът на гроздовите напитки води часове по "Технология на виното" и учебна практика в местното СОУ "Св. Климент Охридски". Наложило се да поеме часовете на средношколците, след като починала учителката Калица Шопова. Оказало се, че няма специалист, когото да назначат на нейно място.

"От училището ме помолиха да обучавам единайсетокласниците от специалност "Лозарство и винарство". Съгласих се, защото имам педагогическа правоспособност. Много са ми ангажиментите в кметството, но работата с младежите ми доставя удоволствие. Последният випуск бяха все отличници, кандидатстваха във висши училища", сподели Пламен Чрнев.

Управникът на винарското градче влиза в клас веднъж седмично за 6 часа.

Оказва се, че първенецът на Сухиндол никога не се е разделял с винарството. Като кмет помага на местния винзавод, в който работят 100 души. Общината е отдала на предприятието под наем 1000 декара земя за лозя. В момента Чернев преговаря с крупен китайски инвеститор.

"Това е филмовият продуцент У Дзян, който притежава верига от хотели. Предложихме му голям асортимент от сухиндолски вина и се надяваме, че ще подпишем договор за износ. Друг инвеститор от Турция пък се интересува от бившия машиностроителен завод. Тъй като сме екологично чист район, насърчаваме фермери, които искат да обособяват плантации с орехи, овощни и зеленчукови градини. Животновъд пък възнамерява да прави стопанство за щрауси", казва Чернев.

Кметът на Сухиндол подчертава, че се е заел усилено, като преговаря с АПИ за ремонт на важни пътни артерии, което ще допринесе за развитие на целия район. Той е примамлив за вложителите и с данъците, които са едни от най-ниските в страната.

"С местните винопроизводители активно работим за развитието на винения туризъм. Разработваме стратегия за популяризирането на винените маршрути в Сухиндол и цялата Великотърновска област. Идеята е сутрин от Велико Търново да тръгва микробус с желаещи да разгледат новия музей на лозата и виното в Сухиндол, да посетят винзавода със стъклените бъчви, да присъстват на организирани дегустации. Туристите ще научат, че Сухиндол е люлката на винарството, а Марко Вачков е патриарх на пчеларството и апостол на модерното винарство, както и на кооперативното движение в България. През 1909 г. е създал първата на Балканския полуостров лозаро-винарска кооперация "Гъмза".

Находчивият управник вещо ръководи общинските дела, като през изминалите години е сменил 6 правителства, работил е с шестима губернатори. През последния мандат са реализирани проекти за около 7 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони. В общинската администрация са подготвили и чакат одобрение на два проекта за 10 млн. лв. за ремонт на пътища от четвъртокласната мрежа, свързващи Сухиндол с 5 села, както и със Севлиево. Предвидена е и подмяна на ерозирали водопроводи в село Коевци, чиито жители си патят от режим на водата през лятото.

Кметът винар се изявява и в исторически възстановки с членовете на великотърновския клуб "Традиция". Последното участие на Чернев било в село Вишовград по случай 140 г от Априлското въстание. Градоначалникът се появил в четническа униформа и снаряжение, с които се снабдил срещу 2000 лв. Одеждите му са шити по поръчка. Чернев има старинна пушка "Крънка" от 1866 г., красива сабя с дървена кания от 1875 г., препасва кама от 1868 г. В "боевете" стреля с револвер "Гасер" от 1870 г., какъвто е имал и Васил Левски.

Дейният градоначалник признава, че от над 30 г. е заклет фен на Формула 1. Почитател е на състезателя Нико Розберг. По един път седмично кара на тренажор. Чернев си вдига адреналина на симулатор заедно с 10-годишния си син. Двамата често ходят и на картинг в Стара Загора, Велико Търново и София.

"В нормалния живот и по пътищата обаче не се правя на Шумахер. Привърженик съм на немските автомобили. Личната ми кола е „Голф 4“ комби от 2001 г., служебният автомобил е „Опел", разкрива Пламен Чернев.

От 6 г. е и ловец. С авджиите от дружинката с лични средства възстановяват хижа „Будьовец“ над Сухиндол. "Не съм страстен трапер и не обичам да убивам животни. Харесва ми да съм сред природата и да се движа пеша. Но не съм и вегетарианец, защото виното не върви със зеленчуци", казва шеговито Чернев.

Той споделя, че е киноман, и бърза да уточни, че не плаче често пред екрана. За любимите занимания и за близките хора му остава малко време. "Най-ощетено е семейството ми и затова, когато трябва да измоля прошка, я искам от съпругата ми и майка ми", разкрива Пламен Чернев.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи