Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Прелива язовир Кърджали

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

София по-добра за живот от Москва Виена запазва първото място

Нова ТВ купува 100% от “Нет Инфо“

Обвиняват БДЖ в нагласени поръчки

Класика и пера в зала „България” Иновативният пърформанс „Еволюция” развълнува публиката

Нападателят от Мериленд е загинал от раните си в болницата

Изкуственият интелект като супервраг на цивилизацията Смисъл на Вселената дава именно човекът

Физикът теоретик Макс Тегмарк от Масачузетския технологичен институт в САЩ предполага, че най-голяма опасност за земните жители ще бъде изкуственият интелект, който няма съзнание. „Когато казвам съзнание имам предвид субективния опит: той се чувства като нещо, което е като мене”, каза ученият.

Според него изследването на изкуствения интелект често игнорира подобен проблем на съзнанието и по-точно различието между осъзнатата и безсъзнателната система за обработка на информацията, характерни за неживата и живата природа. Той се обявява срещу „въглеродния шовинизъм” като допуска, че животът може да съществува и на основата на силиция, например. Според експерта интелектът и съзнанието може да бъдат описани с уравнения.

Тегмарк споделя гледната точка на американския физик теоретик Фримън Дайсън, който допуска, че човекът на бъдещето може сериозно да повлияе на Вселената, смисъл на чието съществуване дава именно човекът. Космологът не е съгласен с позицията на нобеловия лауреат Стивън Уайнбърг, който се смята за един от най-големите специалисти по квантова теория на полето. Уайнбърг смята, че колкото повече „разбираме Вселената, толкова по-безсмислена ни се струва тя“. Тегмарк призовава да се замислим за бъдещето на човечеството, свързано с изкуствения интелект. „Само заради това, че не знаем кое ще тръгне не както трябва, не означава, че не сме длъжни да мислим за това“, смята ученият.

С нобеловите лауреати не са съгласни американският бизнесмен Илън Мъск и британският учен Стивън Хокинг, за които изкуственият интелект е една от главните заплахи за човечеството.

(От БГНЕС)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Май Господ не иска да си цапа ръцете с нас. И още веднъж поговорката ” каквото сам си направиш, никой не може ти го направи”.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.