Изкуствотеката в Народна библиотека „Иван Вазов” в Пловдив отбелязва 40 години от създаването си

Изкуствотеката в Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив отбелязва 40 години от създаването си със серия от прояви през месец декември. През 1962 г. в най-голямата библиотека в града под тепетата се открива музикален отдел, който постепенно обогатява своя фонд и с образци от други сфери на художественото творчество – репродукции на картини, албуми, енциклопедии и специализирана литература по изкуствата.

Важни етапи в оформянето на Изкуствотеката са 1976 г., когато се въвежда експериментално раздаване на репродукции, грамофонни плочи и ноти, и 1977 г., когато става обособяването й като сектор. Постепенно се създава и филмотека, която днес съдържа над 250 филма, а от 1991 г. се комплектува фонд от модерни звукови и визуални носители – CD и DVD.

Колкото натрупаният фонд, толкова и дейността на Изкуствотеката я утвърждават като институция в духовния живот на Пловдив – през годините заработват форми като кинолектории, киноуниверситет, студио „Музика“, клуб „Симфония“, клуб „Опера“, Театър на детската приказка, организират се открити уроци по изкуства и др.

В експозиционните пространства на Народна библиотека „Иван Вазов“ откриват свои изложби имена като Минчо Панайотов, Мария Кукова, Димитър Станчев, а така също и творци от чужбина като Кристине Зонтаг (Германия), Ева Клайн (САЩ), Иван Коваленко (Русия) и др.

Своята 40-годишнина Изкуствотеката при Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив ще отбележи в периода 11 – 22 декември с откриване на изложба на пловдивски художници (на 11 декември), експозиция на материали от архива на Изкуствотеката, изложба от творби на бивши и настоящи колеги и приятели и представяне на нови постъпления във фонда й – книги, ноти, албуми, репродукции и др. (18 декември) и музикално матине с участието на Никола Николов -виолончело и Злателина Коларова- пиано, на 22 декември от 11 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура