Изкушения с тиквички

Тиквичките са желана съставка на всяка диета за отслабване, както и лечебно средство срещу много болести. При затлъстяване употребата им създава илюзията за бързо насищане и така намалява нуждата от друга, по-калорична храна. Тиквичките са изключително полезни за хора в по-напреднала възраст. Те активизират процесите на храносмилането, благоприятно влияят върху кръвотворенето, препятстват развитието на атеросклерозата. Препоръчват се на хора със заболявания на бъбреците, черния дроб, при хипертония. Тиквичките са мощно диуретично средство при явни и скрити отоци. Вариантите на приготвянето им са много - от популярните у нас пържени тиквички с брашно, залети с подлучено кисело мляко и пресен копър, през суфле, лодчици, шницели, крокети, кюфтета, до печени на скара.

Крем супа

46-1Необходими продукти:

1 средно голяма тиквичка

100 г краве сирене

25 г синьо сирене

1 глава лук

3 стръка пресен лук

1 стрък пресен чесън

1/2 връзка пресен копър

1/2 връзка пресен магданоз

1/2 л прясно мляко

сол

черен пипер

Необходими продукти:2 тиквички

125 г моцарела

2 с.л. зехтин

1/2 връзка магданоз

2 щипки сол

2 щипки черен пипер, млян

Начин на приготвяне:

Обелваме тиквичките и ги разрязваме на две половини. Издълбаваме ги и ги нареждаме в съд за печене. Поръсваме ги със сол, черен пипер и зехтин. Запичаме ги за около десетина минути. Нарязваме моцарелата и пълним лодките. Поръсваме с нарязан магданоз. Запичаме до готовност. Може тиквичките да се нарежат на филийки, да се поръсят със зехтин, сол и черен пипер, върху тях да се нареди моцарелата, а най-отгоре да се поръси с магданоз и да се запече.

Палачинки от тиквички

46-2Необходими продукти:

1 кг тиквички, настъргани

сол на вкус

1/4 ч.ч. настърган пармезан

2 яйца

2 стръка пресен лук, ситно нарязан

3 скилидки чесън, намачкани

4 листа босилек, нарязани

1 щипка индийско орехче

1 щипка чеснова сол

черен пипер на вкус

1 с.л. масло

1 ч.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Стиснете настърганите тиквички в кухненска хартия, за да се изцеди излишната течност, която пускат. След това ги поръсете със солта. Отново оставете върху хартия, за да се отцедят за около 30 минути, тъй като солта ще предизвика повторно пускане на течност. Смесете пармезана, яйцата, лука, чесъна, босилека, индийското орехче, чесновия прах и черния пипер в купа. Разбъркайте. Накрая добавете и тиквичките. Разбъркайте още веднъж. Загрейте маслото и зехтина в тиган на среден огън. Оформете с ръце подобна на палачинка форма от сместа. Пържете в сгорещена мазнина до зачервяване от всяка страна.

Запеканка-омлет с тиквички

46-3Необходими продукти:

1 тиквичка (180-200 г)

1 глава лук

1 морков (30 г)

30 мл олио

1 с.л. нарязан магданоз или друга зелена подправка по избор

5 яйца

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на ситно, моркова настържете. Запържете лука в мазнината, добавете моркова, налейте малко вода и задушете в продължение на 2-3 минути. Тиквичката обелете и нарежете на малки кубчета, които изсипете при лука и моркова. Задушете за около 5 минути и сложете сол на вкус. Разбийте яйцата с блендер, прибавете към тях нарязания магданоз и сол. Смесете ги със зеленчуците и изсипете всичко във форма за печене. Поставете в загрята на 180 градуса фурна до готовност. Времето за печене зависи от дебелината на ястието.

Кексчета от тиквички с бекон

46-5Необходими продукти:

1 тиквичка

1 глава лук

2 яйца

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

2/3 ч.ч. брашно

1,5 ч.л. набухвател

шунка или бекон (около 70 г)

Начин на приготвяне:

Обелете лука, нарежете го и запържете леко в нагорещено олио. Тиквичката настържете на средно ренде, подсолете, разбъркайте и оставете да престои 5 минути. Разбийте леко яйцата със захарта, добавете брашното и набухвателя. Прибавете и нарязания бекон (или шунка). Отцедете тиквичката от течността, смесете с тестото, сложете и лука. Разбъркайте всичко и разпределете сместа във формички за мъфини, които предварително сте намазали с олио и посипали с брашно отвътре. Изпечете кексчетата във фурна при температура 200-220 градуса в продължение на 12-15 минути (докато се зачервят).

Лодки с кайма

46-6Необходими продукти:

4 средно големи тиквички

1 морков

1 глава лук

400 г кайма

100 г ориз

сол и черен пипер

олио

Начен на приготвяне:

Тиквичките се разрязват на половинки надлъжно и се пускат за 3-4 мин. в тенджера с вряща вода. След това се издълбават с лъжичка и вътрешността им се нарязва на ситно. Лукът се нарязва също на ситно, морковът се рендосва и се задушават в малко вода и мазнина с каймата и вътрешността на тиквичките. След като поизври водата, се добавя и оризът с 300 мл вода и малко сол, и се готви, докато оризът поеме водата. Лодчиците от тиквички се нареждат в тава и се пълнят с тази плънка. Добавя се малко вода и се запичат за 10-15 мин. Може да се поднесат с кисело мляко по стар български обичай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме