Излагат откраднати картини на Ван Гог в Неапол

Източник: Уикипедия

Неаполитанците ще могат да се наслаждават на две откраднати творби на Ван Гог през 2002 година в Амстердам, открити през септември в скривалище на Камората, информира БНТ. Двете платна, „На излизане от църквата в Нюнен“ и „Изглед към морето в Схевенинген“, бяха изложени пред обективите на фотографите в музей „Каподимонте“ в Неапол. Експозицията ще продължи почти три седмици.

Двете малки картини са с изключителна историческа стойност за осмислянето на творческото начало на Ван Гог с маслени бои. Те ще бъдат изложени до 26 февруари, преди да отпътуват отново за Амстердам.
Директорът на музея „Ван Гог“ в Амстердам Акесл Рюгер изтъкна, че временната изложба е подредена в Неапол в знак на благодарност към града и към Италия.

Точният маршрут на двете произведения тъне още в мистерия. Двамата крадци, които избягаха през прозорец от музея „Ван Гог“ заедно с платната бяха арестувани бързо, но не казаха нищо за това какво са направили с произведенията. Италианската полиция попадна случайно на картините, след като тръгна по следите на международна мрежа на наркотрафиканти през септември миналата година. Те бяха скрити в Кастеламаре ди Стабия на около 30 километра от Неапол в магазин, принадлежащ на член на Камората.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.