Излекуваха десетки обгорели при пожарите животни и птици

Една от обгорелите костенурки, открита още при бушуването на пожарите

Д-р Руско Петров и студенти от Стара Загора със спасителна мисия

Наградите са за празника на Стара Загора

Студенти от Тракийския университет в Стара Загора и техният преподавател гл.ас.д-р Руско Петров спасиха десетки ранени и обгорени диви животни, пострадали при големите пожари, които бушуваха през това лято в района около града, съобщиха от висшето училище. Доброволците са помагали по време на бедствията, а след ликвидирането им са направили обход на изгорелите територии.

Подобни тежки пожари унищожават горски и полски терени, но и са опасни за дивите им обитатели – животни и птици. Някои от тях получават мъчителни наранявания. „При обходите открихме обгорели сърнета, костенурки, таралежи, зайци, нощни грабливи птици. Погрижихме се за тях“, разказа д-р Петров. Те са били настанени в Спасителния център за диви животни и птици, където преподавателят е доброволец и оперативен ръководител. От университета подчертаха, че с участието му и под неговото ръководство доброволците – бъдещи ветеринарни лекари и специалисти, са работили денонощно, за да осигурят медицинска помощ и рехабилитация на обгорелите животни и птици, включително и на редки застрашени видове.

Д-р Петров и студентите бяха отличени от кмета Живко Тодоров. Всеотдайността и желанието им да помагат са пример за всички. А наградата е признание за огромния им принос за опазването на природното богатство на България“, заявиха още от Тракийския университет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони