Изливаме в чужбина тонове цигари менте

Марката “Капитал” била сред най-търсените на черния пазар

Очакват се арести за незаконното производство

Разбитата нелегална фабрика за цигари в Карнобат се оказа цял завод и произвеждала с тонове чужда марка папироси, които основно били изнасяни зад граница. Това съобщиха пред “Труд” два независими един от друг източници.

Запознати с разследването разкриха, че произвежданата марка е “Капитал”. Най-големият пазар за контрабандната стока бил Турция, но се проверява дали тирове не са изнасяли тютюневите ментета и за Западна Европа. Малка част от производство оставала в България.

Себестойността на кутия била 50 стотинки, а в ромските махали в Бургаско се продавали по три лева. Не е изключено обаче да са се фалшифицирали и български марки. Във фабриката работели 100 човека на три смени.

Проучване на правителството и тютюневите компании, което се прави на всеки три месеца, показа, че “Капитал” са едни от най-пушените нелегални цигари у нас. Тя е любимата марка и на производителите, които искат да правят нелегални цигари, тъй като реално нямат собственик.

От МВР вчера отказаха коментар, тъй като продължавало разследването и изнасянето на данни може да го провали. В момента се изяснявало от колко време е работела фабриката, тъй като производителите действали много конспиративни. По първоначални данни нямало пряка връзка между разкрития завод и заловеният дни преди това в Слънчев бряг микробус, натъпкан с нелегални цигари. Очаква се в следващите дни да има още арести за незаконното производство.

Вчера в незаконната фабрика продължаваха обиските, видя репортер на “Труд”. На входа на цеха полицаи предупреждаваха, че влизането е забранено. Бившата мандра е собственост на сегашния кмет на Карнобат Георги Димитров. Преди години купил помещенията, но след избирането му за градоначалник е прехвърлил собствеността на сина си - Иван Димитров. Той започнал производство на пелети, но се отказал и отдал сградата под наем. Пред “Труд” кметът на Карнобат заяви, че няма нищо да коментира, тъй като помещението е дадено под наем и няма той нищо общо със случая. Георги Димитров е кмет на Карнобат вече трети мандат.

Той е кореняк карнобатлия, филолог по образование. Бил е председател на Общинския съвет на БСП, председател на Общински съвет – Карнобат, член на Висшия съвет на БСП. На местните избори през 2007 г. е избран за кмет на община Карнобат от листата на БСП. През 2015 г. е избран за трети мандат, този път като независим кандидат, издигнат от местна коалиция с участието на АБВ.

В Карнобат хората са разделени на две. Едни от тях харесват Димитров и казват, че не ги интересува от коя партия е, защото прави много за града.

Други пък коментират, че случаят с фабриката за цигари трябва да се разнищи, защото големият въпрос е: Знаел ли е кметът и синът му, с какво се занимава наемателят им. “Карнобат е малък град. Муха да бръмне - чува се. Десет кутии нелегален тютюн да се пръкнат отнякъде - ще се разбере. С една дума: знам, чул съм, но... не съм сигнализирал, та да ми е мирна главата”, смятат местните. Вчера жители на Карнобат коментираха, че са дочували за незаконната дейност във фабриката. Допълниха и, че миризмата на тютюн се разнасяла на поне километър в околностите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право