Излиза първият български учебник по морска медицина

Първият в България учебник по морска медицина ще излезе от печат след броени седмици от издателството на Медицинския университет /МУ/ във Варна. Помагалото е написано от екип от преподаватели в МУ и медици от Военноморска болница и ВМА под редакцията на доц. д-р Димитър Ставрев, който е единственият у нас доцент по морска медицина.

От 10 г. тази специалност се изучава само в МУ-Варна като свободно избираема, като досега курсът са записали над 400 студенти. "Изданието е уникално, защото за първи път в България събира в себе си медицинските аспекти на контакта човек-морска среда, медицина на борда на морско съоръжение и на брега, водноспасителна дейност, водолазна медицина, морска токсикология и фармакология", коментира рецензентът проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на БЧК.

Според него учебникът е особено актуален предвид зачестилите наводнения и ръста на туристите по нашето Черноморие, тъй като на достъпен език студентите ще трупат знания как да оказват компетентна помощ при бедствия и воден травматизъм. В помагалото са засегнати и темите за медицина на нефтените платформи и круизните плавания, които са сред бързо развиващите се сектори в морската индустрия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование